NEPOTIZAM

HDZ-ov GRADONAČELNIK POŽEGE OSUĐEN JER JE ILEGALNO ZAPOSLIO KUMA KAO ŠOFERA U DOMU ZDRAVLJA Dobio uvjetnu kaznu, tvrdi da nema informaciju o tome

 
Darko Puljašić
 Vlado Kos / CROPIX

Darko Puljašić, HDZ-ov gradonačelnik Požege, nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno na godinu dana.

Protiv procedure

Epilog je to sudskog postupka koji se protiv gradonačelnika vodio na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, jer je 1. ožujka 2015. kao ravnatelj požeškog Doma zdravlja nezakonito zaposlio svoga prijatelja na radno mjesto vozača, odnosno prema tvrdnjama Tamare Puač, vijećnice u Gradskom vijeću Požege, “svoga kuma”.

Tužiteljstvo je Puljašića optužilo da je “postupajući protivno članku 25 Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama u nakani da zaposleniku te ustanove zaposlenom na određeno vrijeme omogući povoljniji stalni radno-pravni status, odnosno rad na neodređeno vrijeme, sklopio s njim Ugovor o radu na neodređeno vrijeme bez objave javnog natječaja i provedbe postupka natjecanja kandidata za to radno mjesto”.

Puljašić je prijatelju koji je u Domu zdravlja bio zaposlen na određeno vrijeme kao vozač dao ugovor na neodređeno protivno propisanoj proceduri, čime mu je “omogućio stjecanje radno-pravnog statusa i beneficije u obliku neimovinske koristi”.

Puljašića smo nazvali radi komentara presude, a on nam je proslijedio priopćenje svoga Ureda u kojem se navodi da “Grad Požega nema neposrednu informaciju da je protiv gradonačelnika donesena presuda na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu” te navode kako “prema pisanju medija proizlazi da se izdani kazneni nalog odnosi na razdoblje koje nema nikakvog doticaja s funkcijom gradonačelnika koju Darko Puljašić obnaša u Gradu Požegi”.

“Opsežna analiza”

Zanemarili su, pritom, u Gradu činjenicu da je Puljašić u inkriminirano vrijeme obnašao i dužnost dogradonačelnika Požege! U priopćenju se o ovom slučaju govori iz perspektive kaznenog naloga (!?), a ne nepravomoćne osuđujuće presude, pa tako pišu i da je “u tijeku opsežna analiza kaznenog naloga koji će biti osporen prigovorom i stavljen izvan snage, a u nastavku postupka bit će dokazano da je predmet optužbe neutemeljen”.

U svakom slučaju, tako se nastavio niz suspektnih činjenica vezanih uz HDZ-ovce u Požeško-slavonskoj županiji i njihove probleme sa zakonom.

Plenković 'nije čuo' o Puljašiću i kritizira medije da rade za političke protivnike

Premijer Andrej Plenković kritizirao je u četvrtak medije da rade u interesu političkih stranaka koje su ga prijavile povjerenstvu za sukob interesa radi zapošljavanja rodbine i prijatelja u državnom sektoru.

"Sve su te prijave politički motivirane. Ako vam političke stranke rade prijavu, onda vi kao dio javnih komunikacija morate znati da zastupate interese nekih političkih stranaka", rekao je Plenković novinarima koji su ga pitali o "uhljebljivanju" u državnoj upravi i tvrtkama.

Povod tome bio je slučaj HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića koji je kažnjen zbog nezakonitog zapošljavanja u Domu zdravlja 2015. kada je bio ravnatelj te ustanove.

Sud u Slavonskom Brodu je protiv Puljašića nedavno izdao kazneni nalog kojim je uvjetno kažnjen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana, objavili su u četvrtak mediji.

Plenković kaže da za to "nije čuo". "Nemam pojma, nisam to čuo, nisam imao vremena. Kada se informiram o ovom pitanju, reći ću", rekao je Plenković novinarima na marginama konferencije hrvatskih veleposlanika i generalnih konzula. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:14