EU IZBORI

HDZ-ova koalicija tradicionalno najjača u inozemstvu, SDP dobio samo 9,9 posto

 Luka Gerlanc/CROPIX

ZAGREB - Desna koalicija predvođena HDZ-om najviše glasova je, osim u Hrvatskoj, osvojila i u inozemstvu, gdje HDZ tradicionalno pobjeđuje na svim izborima, a ovoga puta njegova koalicija osvojila je 72 posto glasova, SDP sa svojom koalicijom dobio je 9,9 posto, a izborni prag prešao je jedino još Savez za Hrvatsku s 5,8 posto glasova.

Blizu prelaska praga bio je ORaH koji je dobio 4,6 posto.

U odnosu na prošlogodišnje izbore za Europski parlament HDZ-ova koalicija popravila je rezultat za 11 posto, a SDP-ova "pokvarila" za tri posto.

Kao i na biralištima u Hrvatskoj, i u inozemstvu se na izbore za Europski parlament odazvao mali broj birača, pa je tako u 48 zemalja glasovalo samo njih 6560.

HDZ-ova koalicija ukupno je osvojila 4684 glasa i pobijedila u 32 zemlje, a u Rumunjskoj i Katru dijeli prvo mjesto sa SDP-ovom koalicijom, odnosno ORaH-om.

Najbolje rezultate desna HDZ-ova koalicija ostvarila je u Australiji (87 posto), Bosni i Hercegovini (85 posto), Kanadi (84 posto), Argentini (83 posto) i Njemačkoj (78 posto).

SDP-ova koalicija najviše glasova osvojila je u osam zemalja, a prvo mjesto dijeli s ORaH-om u Turskoj i Indiji, gdje su im se s po jednim glasom pridružili Akcija mladih te koalicija Demokratske stranke žena, Hrvatske stranka nezaposlenih i Akcije slavonsko baranjskih umirovljenika.

ORaH je najviše glasova dobio u Finskoj, Japanu i Portugalu, a Savez za Hrvatsku u Albaniji.

Najviše birača izašlo je u BiH, njih 2792, gdje je koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS osvojila 85 posto, a koalicija SDP-HNS-IDS-HSU 5 posto glasova. U Njemačkoj je od 1243 glasača 78 posto glasovalo za desnu, a 8 posto za Savez za Hrvatsku, dok je lijeva koalicija kao treća dobila 4 posto.

U Srbiji su na prošlogodišnjim izborima dvije velike koalicije bile izjednačene (HDZ-ova 31 posto, SDP-ova 30 posto), no jučer je lijeva koalicija pobjedila s 52 prema 25 posto.

U Afganistanu je na izbore izašlo 63 hrvatskih vojnika i policajaca koji su u mirovnoj misiji u toj zemlji, a najbolji rezultat ostvarila je HDZ-ova koalicija dobivši 44 posto glasova, Savez za Hrvatsku i ORaH dijele drugo mjesto s po osam glasova ili 13 posto, dok je SDP-ova koalicija dobila dva glasa, odnosno tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2021 21:18