OTKAZ

HDZ-ova PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA UTAJILA NOVAC OD ULAZNICA? Udaljili je s mjesta šefice financija Muzeja Iloka, ona tvrdi da je žrtva politike

Zagreb, 150514.
Ilustracija hrvatske novcanice i kovanice.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / Hanza Media

Illustration

Dubravka Tomšik, HDZ-ova predsjednica Gradskog vijeća Iloka, udaljena je s radnog mjesta voditeljice financija i računovodstva Muzeja Grada Iloka, a protiv nje je prema naputku Muzejskog vijeća podignuta i kaznena prijava zbog sumnji u pronevjeru novca od ulaznica, doznaje Jutarnji.

Stornirani računi

Tomšik, koju je HDZ sredinom srpnja postavio za predsjednicu Gradskog vijeća, zasad se sumnjiči da je u svibnju i lipnju na temelju storniranih računa koje nije prijavila ravnateljici navodno uzela 2248 kuna gotovine od prodanih ulaznica te da je to radila dulje vrijeme.

Vještak je, kažu naši sugovornici iz Muzeja, utvrdio manjak gotovine u blagajni s obzirom na naplaćene ulaznice za ova dva mjeseca.

Ravnateljica Muzeja Maja Barić potvrdila nam je da je protiv njihove djelatnice podignuta kaznena prijava.

- Muzejsko vijeće donijelo je odluku o podnošenju kaznene prijave protiv djelatnice zbog povrede ugovora i pronevjere. Očekujemo od suda suglasnost o izvanrednom otkazu - rekla nam je ravnateljica Muzeja.

Dubravka Tomšik tvrdi da je ovo čisti politički progon nezavisne gradonačelnice Marine Budimir, jer je upravo ona zasjela na mjesto predsjednice Gradskog vijeća u srpnju ove godine nakon što je s te pozicije HDZ-ovom većinom smijenjena Lidija Vranković-Knapček.

- Vrlo je znakovito da Muzejskom vijeću nije bio zanimljiv dopis DORH-u iz 2017. da Muzej mora vratiti 150.000 kuna zbog nerealiziranih programa. Gradonačelnica je imenovala svoje osobe u Muzejsko vijeće i jedna od njih je očito dobila zadatak da mene eliminira. Odgovorno tvrdim da je riječ o pritisku gradonačelnice koja mene od starta gleda kao osobu s kojom ne može manipulirati. Ja iz Muzeja nisam uzela ništa, odgovorna sam i moralna osoba i moja me ravnateljica nikad nije prihvatila, a sada se dala izmanipulirati jer je u strahu - tvrdi Tomšik.

Sukob zbog funkcije

Kaže da su napadi na nju krenuli neposredno nakon što je postala predsjednica Gradskog vijeća, i to u režiji gradonačelnice, predsjednice Muzejskog vijeća koju je ona postavila i jednog kolege.

- Dok sam pakirala stvari 14. kolovoza, nakon što mi je uručena odluka o udaljenju, ravnateljica mi je rekla da se kaje zbog svega i da joj oprostim. Prekasno je shvatila u što se upetljala. Vještak koji je to utvrdio osoba je koja sjedi u Muzejskom vijeću - brani se Tomšik.

Sporna osoba

Dodaje kako njezino radno mjesto nije na recepciji te da je taj posao po potrebi obavljao veći broj zaposlenika, kako je tko stigao, od spremačica do kustosa, pa i ona, te da su problemi nastali kad je u Muzej došla jedna osoba na ugovor o djelu, čije je greške ona ispravljala.

- S gotovinom barataju svi, ključevi su svima dostupni, a novac završi u mojoj glavnoj blagajni. Problem je nastao kad je ta osoba koja je bila zaposlena na ugovor o djelu meni jednom donijela utržak od ulaznica gdje je nedostajalo 526 kuna. Pitala sam kako je došlo do manjka, svi su govorili da ne znaju i kako tog dana ravnateljica nije bila na poslu, bio je kraj lipnja, morala sam zaključati svoju blagajnu, pa sam smatrala da treba stornirati račun privremeno dok ne vidimo s bankom je li možda nešto plaćeno karticom, a ne gotovinom, jer je baš taj dan bila grupa učenika u muzeju koja je platila upravo taj iznos - iznosi svoju stranu priče Tomšik.

Na njenu stranu stala je i stranka, pa tako predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Iloka, Vlado Rotim, kaže kako se stranka ne petlja u sudske procese, ali će svoju članicu zaštititi jer smatra da se radi o političkom obračunu.

Bez ovlasti

- Po svemu ja kao laik mogu zaključiti, najveću odgovornost snose Muzejsko vijeće i ravnateljica, a ne Dubravka. Riječ je o političkoj eliminaciji. Vještak koji je to utvrđivao je zaposlenik Grada i nije ovlašten za to. Dubravka ostaje predsjednica Gradskoga vijeća, a Gradski odbor je zaključio da nema njene odgovornosti - kaže Rotim.

Predsjednik ŽO HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić kratko je rekao da nije upoznat sa slučajem, a gradonačelnica odgovara da se nipošto ne radi o politčkom obračunu jer su se sumnje na malverzaciju pojavile još početkom lipnja, a sve do 15. srpnja, kad je Tomšik postala predsjednica Gradskog vijeća, nije se znalo koga će koalicija HDZ-HSLS postaviti na tu poziciju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo