OŠTRE KRITIKE

HDZ-ovac CULEJ NAPAO VLASTITU STRANKU ZBOG OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE U PROCESU ZA RATNI ZLOČIN U BOROVU SELU 'Pravosuđe je naša rak-rana'

 CROPIX

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej kritizirao je u srijedu odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena oslobađajuća presuda za ratni zločin u Borovu Selu 1991. godine Radenku Alavanji, komandantu štaba obrane Borova Sela, a odgovornost za takve presude i stanje u pravosuđu pripisao je HDZ-u i svim dosadašnjim saborskim sazivima.

"Alavanja je bio komandant štaba obrane Borova Sela tijekom ratne 1991. godine, a riječ je o čovjeku osumnjičenom po zapovjednoj odgovornosti za ubojstvo 43 zarobljenika dovedenih nakon pada Vukovara. Odgovoran je i za moguće više ubojstava od onih za koje ga je DORH progonio u odsutnosti, ukupno 83 civila i policajaca“, rekao je Culej na konferenciji za novinare.

U Borovu Selu provodile su se egzekucije, privođenja i maltretiranja, a pod Alavanjinim zapovjedništvom izvršen je i napad na Dalj, ustvrdio je Culej dodavši da se Alavanju ne spominje u tom napadu, a on je procesuiran samo za ono za što su ga sumnjičili nakon pada Vukovara.

Temelj za oslobađajuću presudu, pojasnio je Culej, pronađen je u dokazu DORH-a pribavljenog s Haškog suda u predmetu Ovčara.

"Oni su našli odgovornost u JNA, a iz JNA nikada nitko nije odgovarao za zločine počinjene u Borovu Selu, dok je Alavanja procesuiran i oslobođen u odsutnosti čak i za ono što je moguće počinio, a za što ga nisu ispitivali ni sumnjičili“, istaknuo je.

Culej kaže da je upitno koliko je Srba u tom slučaju dalo iskaz, jer nijedna dokazna radnja nije provedena protiv Srba uključenih u Teritorijalnu obranu.

Ustvrdio je da se zločini nisu istraživali, a zločinci su pogrešno isprocesuirani. "Zbog čega Vukovarci prosvjeduju zajedno sa svojim gradonačelnikom Ivanom Penavom - odgovor je u ovakvim odlukama sudstva", kaže Culej dodavši kako je i Branimir Glavaš rekao da je "Vrhovni sud izvor svega zla u hrvatskom pravosuđu".

Hrvatske branitelje se poziva na razna saslušanja, ispituje ih se za sudjelovanje u obrani domovine, a one koji su rukovodili klaonicama i zločinima u Borovu Selu i na drugim stratištima ne propituje se, a kada se propituje, onda to traje 20 i više godina i na kraju su oslobođeni, ogorčen je Culej.

Poručio je kako je "pravosuđe rak-rana hrvatskog društva" i ustvrdio da su u njemu i suci naslijeđeni iz bivšeg sustava, te suci koji su bili u vrijeme okupacije i mirne reintegracije u Vukovaru i koji su jako dobro upoznati s onim što se tamo događalo, pa i počinjenim zločinima.

"Suci, a i policajci koje smo naslijedili u mirnoj reintegraciji, koji znaju sve podatke o tome što se događalo za vrijeme okupacije, jesu li to ikada rekli našim službama, podastrijeli izjavu i je li ih ikada itko pitao, kao što se naši branitelji propituju kada su u pitanju naši zapovjednici i organizatori obrane", zapitao je.

Na pitanje je li njegova stranka u najmanju ruku suodgovorna, ako ne i najviše odgovorna za to, Culej je odgovorio da je "HDZ ne samo odgovoran nego su odgovorni svi u Hrvatskom saboru od prvog dana pa do danas, a i dalje će biti odgovorni za sve ovo što se događa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33