NIŠTA OD MERKELICE

HDZ-ovci U PANICI Kolindi na inauguraciju neće doći nijedno zvučno ime europske politike?

 Goran Mehkek/CROPIX

Iako bi Kolinda Grabar-Kitarović na svojoj predsjedničkoj inauguraciji sigurno voljela ugostiti Angelu Merkel, prilično je izvjesno da njemačka kancelarka 18. veljače neće doći u Zagreb, piše Slobodna Dalmacija .

Organizatori inauguracije još uvijek čekaju da im državnici koje su pozvali na svečanost polaganja predsjedničke prisege na Markovu trgu potvrde svoj dolazak, no za sada nema signala da će među njima biti neko od zvučnijih imena europske politike.

Najintenzivnija lobiranja odvijaju se na relaciji Zagreb-Berlin. Miro Kovač, šef izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović, bivši je hrvatski veleposlanik u Berlinu i nema dvojbe da ovih dana poteže svoje veze u njemačkom CDU-u ne bi li na inauguraciju pozvao nekog od reprezentativnijih predstavnika njemačke Vlade poput ministra financija Wolfganga Schaeublea.

Tim prije što je nova hrvatska predsjednica najavila zaokret u vanjskoj politici zemlje koja je posljednjih godina više bila orijentirana prema regiji, i koja se, prema uvjerenju Kolinde Grabar-Kitarović, treba vratiti jačanju svojih veza s Njemačkom.

Upravo zbog toga bi se i popis uzvanika na inauguraciji mogao promatrati kao prvi test nove predsjednice na vanjskopolitičkom planu.

Ipak, čak i ako se na svečanosti ne pojave politički kapitalci današnje Europe, Kolinda Grabar-Kitarović u tom segmentu neće postati neuspješnija predsjednica od Ive Josipovića ili Stjepana Mesića iz njegova drugog mandata. Obojici je, naime, na inauguraciju došlo desetak šefova država zemalja jugoistočne i srednje Europe.

Iznimka je bila Mesićeva pobjeda 2000., kada je na Markov trg došlo 12 predsjednika država i čak 71 strano izaslanstvo.

No, i međunarodni kontekst tih izbora potpuno se razlikovao od onih koji su uslijedili nakon njih.

Na izborima 2000. s vlasti je svrgnut izolacionizmu skloni Tuđmanov HDZ. Pobjeda Ivice Račana i Mesića bila je i pobjeda zapada, pa je slijedom toga i Mesićeva inauguracija bilo mjesto kojim su željeli prodefilirati svi koji su u to vrijeme nešto značili u svjetskoj politici, piše Slobodna Dalmacija .

Bosa na Markovu trgu

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić najavio je da neće doći na inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović. Spekulira se da bi na inauguraciju mogla doći otpravnica poslova u veleposlanstvu Srbije u Zagrebu Bosa Prodanović.

Ni prije pet godina, kada je svečanu prisegu polagao Ivo Josipović, u Zagreb nije došao tadašnji predsjednik Boris Tadić. Bio je, naime, ljut što na Markov trg dolazi tadašnji kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:35