SUZDRŽANI

HDZ-ovi EUROPARLAMENTARCI BILI PROTIV PA SE PREDOMISLILI 'Nismo se konzultirali sa središnjicom prije glasanja o Poljskoj u EP-u'

 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Zastupnici u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a u srijedu su glasali protiv rezolucije kojom se traži da Europski parlament pripremi službeni zahtjev prema Vijeću kako bi se pokrenuli mehanizmi kojima bi se Poljskoj uskratilo pravo glasa u EU, i to zbog ozbiljne prijetnje vladavini prava u toj zemlji.

Neposredni povod bio je marš 60 tisuća nacionalista koji su prošli vikend na ulicama Varšave zazivali “čistu i bijelu Poljsku” te “bijelu Europu”.

Šest protiv

Šest hrvatskih glasova protiv rezolucije (uz četiri HDZ-ova zastupnika, Dubravku Šuicu, Ivanu Maletić, Željanu Zovko i Ivana Tolića, protiv su bile i Marijana Petir te Ruža Tomašić) otvorilo je pitanje njihovih stavova prema vladavini prava, trendu fašizacije u Europi, kao i jesu li se prije glasanja konzultirali sa stranačkim vodstvom. Pitanje je vruće jer će se Vlada uskoro suočiti s potrebom određivanja prema upotrebi fašističkih simbola. Glasanje naših europarlamentaraca dodatno je privuklo pozornost jer je bilo suprotno stavu Europskih pučana u čijem su klubu HDZ i HSS.

No, HDZ-ovi europarlamentarci naknadno su korigirali svoje glasove i preveli ih u status suzdržanih. Redom ističu da se prije glasanja nisu konzultirali sa Zagrebom te da osuđuju nedemokratsku vladu u Poljskoj. Prema riječima Dubravke Šuice, problem je nastao iz činjenice da se u izglasavanje rezolucije išlo s krajnjom ljevicom i da se kroz pet amandmana u osnovnu temu uguralo i pitanja koja tu ne pripadaju, nego su stvar supsidijarnosti države članice. U kršenje europskih vrijednosti, zbog čega se i prišlo rezoluciji, ne spadaju, objašnjava Šuica, pitanja prava na pobačaj ili omogućavanje da se bez recepta u ljekarni može dobiti kontracepcijska pilula za dan poslije.

- Daleko od toga da ne osuđujemo ono što se događa u Poljskoj, od pitanja ljudskih prava, ugrožavanja nezavisnosti sudstva i svih drugih - kaže Šuica, dodajući kako su količina i ritam glasanja u Europskom parlamentu takvi da je teško sve temeljito pratiti. Nastavlja da su naknadno sve još razmotrili i onda su HDZ-ovi zastupnici zaključili da je najispravnije biti neutralan po pitanju zadnje rezolucije o Poljskoj te su svoje glasove protiv promijenili u suzdržan. Protiv su ostale Marijana Petir iz HSS-a i Ruža Tomašić koja je i ušla u Europski parlament kao ikona desnice i u klubu je zastupnika koji pripadaju desnim grupacijama.

Četvero za

- Promijenila sam glas u suzdržan zbog kolega iz Poljske i zato što jesam protiv onog što radi sadašnja vlada u Poljskoj - uništavaju demokratske standarde u zemlji i vraćaju je ekonomski unatrag - kaže Ivana Maletić koja je također isprva bila protiv rezolucije zato što ju je EPP donosio s GUE-om. - Smatram da bismo trebali pronaći učinkovitije načine djelovanja, a ne samo pro forma rezolucije te konačno utvrditi granice supsidijarnosti kad je u pitanju vladavina prava i poštivanje čovjeka - smatra Maletić.

Željana Zovko kaže da je na kraju bila suzdržana oko rezolucije o Poljskoj jer su u nju uključeni elementi koji spadaju u supsidijarnost nadležnosti svake zemlje, kao što su reproduktivna pitanja. - Ljevica nas tim pitanjima uvijek nastoji obeshrabriti pa da odbacimo inicijativu zbog principa dijete s prljavom vodom - kaže Zovko, naglašavajući da osuđuje svaku isključivost i autizam kojim se demokracija pokušava zamijeniti nametanjem jedne ideologije.

Za rezoluciju su glasali Biljana Borzan, Tonino Picula, Jozo Radoš i Davor Škrlec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:25