NOVO GLASANJE 12. TRAVNJA

HDZ-ovka SE IZVUKLA NA TISKARSKU GREŠKU Poništeni izbori na kojima je pobijedio SDP-ovac

 Admir Buljubašić / CROPIX

SLAVONSKI BROD - Drugi krug izvanrednih izbora za načelnika općine Gundinci ponovit će se 12. travnja, odlučilo je brodsko-posavsko Županijsko izborno povjerenstvo koje je zbog neregularnosti, odnosno tiskarske pogreške poništilo izbore.

Predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Zlatko Mirković potvrdio je u srijedu za Županijski radio "Slavonija" kako je povjerenstvo poništilo drugi krug izbora, koji je održan prošle nedjelje, kada je najviše glasova osvojio SDP-ov kandidat Ilija Markotić.

No, povjerenstvo je prihvatilo prigovor HDZ-ove kandidatkinje Gordane Vuković, koja se požalila da je na glasačkom listiću uz njezino ime bio naveden redni broj tri, a trebao je biti broj jedan.

Županijsko izborno povjerenstvo je utvrdilo da, sukladno članku 130. Zakona o lokalnim izborima, ovakva pravna situacija bitno utječe na rezultat izbora za općinskog načelnika, te je poništilo izbore.

Prema istom zakonu, protiv ovakve odluke povjerenstva žalba se putem istog povjerenstva u roku 48 sati od primitka odluke podnosi Ustavnom sudu, koji u istom roku 48 treba odlučiti po žalbi.

U drugom krugu izvanrednih izbora za načelnika Gundinaca, od ukupno 1.582 birača u nedjelju je glasalo njih 1.002. Kandidatkinja Gordana Vuković (HDZ) dobila je 430 glasova, a njen protukandidat Ilija Markotić 548 glasova, dok su 24 listića bila nevažeća.

Ilija Markotić još se nije žalio na odluku Županijskog izbornog povjerenstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:05