KOMENTIRALI CRO DEMOSKOP

HDZ PODRUGLJIVO O SDP-u, LIKUJU I ZBOG PADA PREDSJEDNIČINOG REJTINGA 'Izgubila je četvrtinu pristaša zbog marakeške avanture koja nikome nije važna'

Andrej Plenković, Kolinda Grabar-Kitarović
 Bruno Konjevic, Srdjan Vrancic / CROPIX

Vladajući HDZ u četvrtak je na svojoj službenoj stranici prenio rezultate najnovijeg istraživanja CRO Demoskop, koje je popratio nizom komentara na račun svojih političkih protivnika, ali i na račun predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, koja je na tu funkciju izabrana kao kandidatkinja HDZ-a.

Podsjetimo, prema najnovijem istraživanju Promocije plus, HDZ-ov rejting je porastao za gotovo jedan postotni poen i iznosi 28,4 posto, dok je podrška SDP-a pala na dosad najnižu razinu od 17,4 posto, a rejting predsjednice spustio se s 25,2 na 19,4 posto te je prvo mjesto na ljestvici najpopularnijih političara preuzela kategorija 'nitko'.

Osvrćući se na ove rezultate, HDZ-ovci podrugljivo SDP nazivaju 'Sunovratom Demagoške Partije' i dodaju da SDP-ova podrška pada 'što više (Davor) Bernardić & (Gordan) Maras nastupaju'.

Učinak Živog zida (podrška im je pala s rujanskih 12,4 na 12,1 posto) i Mosta (podrška im je porasla s 6,0 na 6,3 posto) nisu posebno komentirali već su ih samo zajedno s SDP-om etiketirali kao "populistički tercet". Broj neodlučnih birača, njih 13,3 posto, smatraju visokim.

HDZ-ovci su istaknuli da je predsjednica Grabar-Kitarović 'izgubila četvrtinu pristaša' nakon 'marakeške avanture', aludirajući tako na njezinu promjenu stava u pogledu Marakeškog sporazuma o migracijama. Pohvalili su se i da je percepcija pozitivnosti premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića od rujna do listopada narasla s 9,7 na 11,4 posto.

Posebno su apostrofirali da je Vlada za listopad dobila najveću "školsku ocjenu" u posljednjih 12 mjeseci - 2,25 te da je predsjednici Grabar-Kitarović ocjena pala s rujanskih 3,32 na 3,12 u listopadu.

Konačno, napisali su da 28,1 posto građana kao najvažniji događaj u posljednjih mjesec istaknulo probleme u Uljaniku i 3. maju, dok je samo 2,7 posto građana kao najvažniju temu istaknulo prijepor o Marakeškom sporazumu. 'To bi moglo biti poučno za Grabar-Kitarović i njezine savjetnike', dodali su iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:17