NESLOGA

HDZ SE DISTANCIRAO OD PREMIJERA TIHOMIRA OREŠKOVIĆA 'Podupire li Vlada kandidaturu Vesne Pusić u UN-u? Ne, to je samo njegov osobni stav'

Croatia's Prime Minister-designate Tihomir Oreskovic (R) and new First Deputy Prime Minister Tomislav Karamarko seek approval for the new government in parliament in Zagreb, Croatia, January 22, 2016. REUTERS/Antonio Bronic
 ANTONIO BRONIC / REUTERS

Kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a podigla je dosta prašine u hrvatskom političkom prostoru, uglavnom iz razloga jer je kandidaturu formalno u UN poslala bivša Vlada Zorana Milanovića pri kraju svojeg mandata. Mnogi članovi Domoljubne koalicije, koja je u međuvremenu došla na vlast, gospođu Pusić nisu prihvatili kao legitimnog kandidata Hrvatske za tu poziciju, a na njezinu ambiciju blagonaklono nije gledala ni predsjednica Republike. Istaknuti pojedinci iz Domoljubne koalicije svoje su protivljenje istaknuli više puta u svojim javnim nastupima.

Najglasniji je u tome bio član Domoljubne koalicije HSP AS Pero Ćorić koji je počeo prikupljati potpise saborskih zastupnika koji podupiru dopis što ga namjeravaju uputiti Vladi, ali i stalnim članicama Vijeća sigurnosti kojim ih žele uvjeriti da Pusić nema legalitet i legitimitet da bude glavna tajnica UN-a.

S druge strane, u srijedu je premijer Tihomir Orešković izjavio da Vesna Pusić uživa potporu njegove Vlade kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a te da je neće opstruirati.

- To je diplomatska pozicija pa bih samo komentirao da se nadam kad se gospođa Pusić vrati iz New Yorka da ćemo imati priliku malo sjesti da razgovaramo o toj poziciji - odgovorio je Orešković novinarima u Saboru na pitanje podržava li kandidaturu Vesne Pusić.

Stoga se postavilo pitanje ima li Vesna Pusić potporu HDZ-a i Vlade u svojoj kandidaturi ili ne, što se na svojem Twitter profilu zapitala HTV-ova novinarka Maja Sever:









Iz HDZ-a su Maji Sever odgovorili da Vesna Pusić nema podršku ove Vlade, nego prošle te da gospođa Pusić nije ni zatražila podršku ove Vlade.









Kad je korisnik Tonći Percan primijetio da je HDZ dio Vlade čiji premijer podržava kandidaturu gospođe Pusić, oni su istaknuli da je to njegov osobni stav.

















Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:28