IZDALI PRIOPĆENJE

HDZ SE RUGA MOSTU 'Vlastitu blamažu proglasili su pobjedom, slično kao kad se Siročići u kultnom filmu Warriors tješe da su važni i moćni'

 
 Most nezavisnih lista / Twitter

Nakon što je kasno u petak Hrvatski sabor donio, nakon najduljeg izjašnjavanja o amandmanima u modernom saborovanju, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, u HDZ-u su u subotu izdali priopćenje u kojem se rugaju Mostu, čiji su zastupnici podnijeli 888 amandmana na spomenuti zakon i tako izazvali najdulju raspravu o nekoj točki dnevnog reda u povijesti Sabora.

Političkog tajnika Mosta Nikolu Grmoju nazvali su 'dežurnim agresivcem', stranku su nazvali 'kreativcima destrukcije' i prozvali je za 'tlačenje nacije i saborske službe' te su ustvrdili da su ostali 'sami kao Pale na svijetu' te da su 'vlastitu blamažu proglasili pobjedom'.

- Završilo je upravo onako kako je Mostovim zastupnicima, predvođenima dežurnim agresivcem Grmojom, i bio najavio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, započinje priopćenje HDZ i zatim citira Jandrokovića: - Ne nadajte se da ćemo baciti koplje u trnje zato što idete na iscrpljivanje! Saborska većina neće ustuknuti pred vašim pokušajem opstrukcije & destrukcije! Ako treba, glasovat ćemo i u ponoć!, rekao je Jandroković.

- Tako i bi, piše HDZ u priopćenju.

- Negdje nakon pola noći s petka na subotu Sabor je sa stabilnom i čvrstom većinom, s 81 glasom ZA (bez ijednog protiv ili suzdržanog), donio - punim nazivom - Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma. Mostovci su se, očekivano, propisno osramotili i doživjeli novi debakl. Dva dana tlačili su i sebe i naciju i saborske službe neprekidno raspravljajući sami sa sobom o svojih tzv. 888 amandmana, sve s jedinim ciljem (ostalo su izlike & već dosadne frazetine) da se ne donese zakon kojim će referendumske inicijative ubuduće morati, poput svih ostalih političkih aktera, prijavljivati tko ih financira. Tvrde da govore „u ime naroda“, a od naroda žele sakriti tko ih plaća!, navode u HDZ-u.

- Na kraju, prije glasovanja, sami kao Pale na svijetu, bez ijednog zastupnika iz neke druge oporbene opcije koji bi držao svijeću njihovom samosramoćenju, utekli su iz sabornice - kao što su pobjegli i kada je trebalo obraniti Vatikanske ugovore od nasrtaja ljevice. A još su vlastitu blamažu proglasili „pobjedom“, slično kao kad se Siročići u kultnom filmu „Warriors“ tješe da su važni i moćni, navodi između ostalog HDZ u priopćenju kojim se obrušava na Most.

S druge strane, Most je nešto ranije na društvenim mrežama objavio fotografiju svojih zastupnika koji su u Saboru gotovo 40 sati branili spomenute amandmane.

- Rekorderi u borbi za narod, proveli gotovo 40 sati pokušavajući zaustaviti HDZ da uzme 4 milijuna kuna za vlastitu promidžbu iz džepova građana!, napisali su uz fotografiju.

Također, član glavnog odbora Mosta i liječnik vukovarskog Doma zdravlja dr. Nizar Shoukry i vijećnica u Skupštini Brodsko-posavske županije Ružica Vukovac u subotu su u Slavonskom Brodu ocijenili neprimjerenom odluku većine u Hrvatskom saboru da se strankama povećaju iznosi dotacija za izbore za Europski parlament u trenutku dok mladi odlaze iz Slavonije.

- Proračunska sredstva pametnije bi bilo utrošiti u zapošljavanje medicinskog osoblja i poljoprivredu, poručili su članovi Mosta iz Brodsko-posavske i Vukovarsko srijemske županije.

Ustvrdili su i kako se vladajući bave vlastitom promidžbom umjesto stanjem na terenu, posebice u ruralnim područjima.

- U Brodsko-posavskoj županiji unazad pet godina ugašeno je više od 500 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Članovi tih domaćinstava su morali napustiti Hrvatsku. Više od 60 posto je onih koji su se bavili proizvodnom mlijeka. Ključni zakon koji je to mogao promjeniti je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Jedina njegova primjena do sada je bila vezana uz zakup i koncesiju zrcalnim tvrtkama u nagodbi s Agrokorom, rekla je Ružica Vukovac.

Koliko sporo i neučinkovito ide provedba novog zakona Vuković je ilustrirala prihvaćanjem općinskih programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Prema njezinim riječima, u Brodsko-posavskoj županiji od 26 općina samo su tri općine dosad dobile suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Smatra da je tome tako jer se u donošenje zakona ne uključuju ključni dionici u procesu.

- Vladajuća stranka podigla si je proračun za četiri milijuna kuna. To su naši novci, nas građana. Kao liječnik mogu reći da svi građani imaju pravo na kvalitetnu zdravstvenu skrb, ali mi trebamo motivirati liječnike da ostanu u Hrvatskoj. Ako odu, taj problem će biti jako teško sanirati, rekao je dr. Shoukry podsjećajući da su u vrlo nepovoljnom položaju i medicinske sestre i tehničari koji zbog nepovoljnih ugovora o radu nemaju stabilnost prijeko potrebnu za zasnivanje i funkcioniranje obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:10