RASPRAVA U SABORU

HDZ: Tuđman zaslužio da državno odličje ponese njegovo ime; SDP protiv zbog konteksta vremena i kampanje

Franjo Tuđman
 CROPIX

Zastupnici iz redova HDZ-a u srijedu su u Hrvatskom saboru isticali kako je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zaslužio da državno odličje ponese njegovo ime, a iz SDP-a su najavili da će biti protiv takvog zakonskog prijedloga jer se donosi u jeku predizborne predsjedničke kampanje.

Prijedlogom izmjena Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske ustanovilo bi se odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom kao izraz najvišeg priznanja za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Državna tajnica Josipa Rimac podsjetila je kako je 20. obljetnica smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prigoda da Republika Hrvatska ustanovi visoko odlikovanje kojim će se utemeljitelj demokratske, suverene i neovisne hrvatske države i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske u Domovinskom ratu uvrstiti u red najviših hrvatskih državnih poglavara te će se na taj način trajno izraziti zahvalnost hrvatskog naroda i hrvatskih državljana njegovim povijesnim zaslugama.

Franjo Tuđman pripada najzaslužnijim osobama u stvaranju suvremene samostalne i demokratske Hrvatske, istaknula je.

Rekla je i da je svojim državničkim vizionarstvom u prijelomnom razdoblju europske i svjetske povijesti, krajem 20. stoljeća, u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava, Franjo Tuđman, zajedno sa svojim suradnicima i cijelim hrvatskim narodom, uveo Hrvatsku u red država slobodnog svijeta, a hrvatski narod u red naroda koji samostalno odlučuju o svojoj sudbini.

U obrazloženju se navodi kako se u spomen i na trajno sjećanje, s izrazima najiskrenije zahvalnosti prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, predlaže zakonski utvrditi odlikovanje Velereda Predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom koje bi se dodjeljivalo svake godine o obljetnici njegove smrti hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrjednota hrvatskog naroda.

Akademik Željko Reiner (HDZ) rekao je da je dr. Franjo Tuđman zaslužio da najviše hrvatsko državno odličje nosi njegovo ime, jer je ostvario sve svoje političke ciljeve i imao je potporu hrvatskog naroda kakvu nije imao ni jedan hrvatski političar ni prije niti poslije njega.

Arsen Bauk (SDP) najavio je da SDP neće podržati donošenje zakona "zbog konteksta vremena" odnosno predizborne predsjedničke kampanje kako u njoj ne bi pomogli aktualnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović koja je obilježje predsjednice Republike stavila na rođendansku tortu zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i na taj način sačuvali dignitet dr. Franje Tuđmana.

Podsjetio je na riječi pokojnog SDP-ovog predsjednika i premijera Ivice Račana o Tuđmanu - pamtit ćemo ga po dobru, greške ćemo popravljati - rekavši kako su mnogi koji su došli poslije Tuđmana bili ispod njegove razine.

Stevo Culej (HDZ) rekao je kako podržava donošenje zakona jer će netko moći dobiti više odlikovanje nego što je bivši hrvatski predsjednik u dva mandata Stjepan Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:46