POLITIČKA SURADNJA?

HDZ U LOVU NA HNS, VRDOLJAK SE SASTAO I S KARAMARKOM? Ministar opovrgava, ali u HNS-u tvrde da je HDZ u njemu prepoznao 'najslabiju kariku'

HNS-u je navodno jako stalo zadržati utjecaj u HEP-u koji je protekle četiri godine bio u njihovu sektoru
 EPH

Nakon dosta javnog sastanka s mandatarom Tihomirom Oreškovićem popraćenim novinskim fotografijama i namještenim osmijesima, ministar gospodarstva tehničke Vlade Ivan Vrdoljak, potvrdili su nam dobro upućeni HNS-ovci, ovih je dana u hotelu Sheraton navodno sastančio i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Sam Vrdoljak Jutarnjem je demantirao te informacije poslavši SMS: “Nisam u Zg. Od idućeg tjedna sam dostupan za komentare, izjave... Do tada čekam da vidim što će napraviti i odlučiti”.

No, izvori iz HNS-a tvrde kako je posljednji sastanak Vrdoljaka i Karamarka zapravo samo nastavak njegove dugotrajnije komunikacije s HDZ-om, koja navodno traje posljednjih godinu dana, i u kojoj često zna posredovati bivši saborski zastupnik i tajnik HNS-a Srećko Ferenčak.

Igrom slučaja, upravo se Ferenčak tako nedavno slučajno našao u hotelu Sheraton kad su se u njemu susreli bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader te sadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a i sam je znao izjavljivati kako se s Karamarkom poznaje dugi niz godina zbog čega “tu i tamo znaju sjesti i popiti kavu”.

“Bilo je dosad nekoliko sastanaka na relaciji Vrdoljak - Karamarko i Ferenčak - Milijan Brkić, a koliko je meni poznato, tema razgovora uglavnom je bio HEP, tvrtka u kojoj naša stranka ima dosta rukovodećih kadrova i u kojoj bi se rado skrasio sam Vrdoljak”, ispričao je jedan visokopozicionirani HNS-ovac.

Vrdoljak si je, navodno, upravo putem HEP-a pokušavao osigurati “dobre odnose” s HDZ-om, i to na način da je HNS u ovoj državnoj kompaniji na rukovodećim pozicijama ostavio neke visokopozicionirane HDZ-ove ljude, a posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko je HDZ-ovaca čak i napredovalo. Recimo, HNS u HEP ODS-u nije “dirao” HDZ-ovog Nikolu Rukavinu, visokopozicioniranog čovjeka iz Gospića, a u srpnju 2015. šefom tvrtke Plomin Holding postao je Marino Roce, dopredsjednik HDZ-a Pule. Nikola Šulentić, donedavni direktor Elektrolike i član HDZ-a nedavno je postao pomoćnik direktora HEP ODS-a.

Osim toga, HNS je u HEP-u na rukovodeće pozicije postavio svu silu HNS-ovaca - mediji su ih dosad pobrojali 40-ak - pa je stranka itekako zainteresirana zadržati utjecaj u toj firmi. Izvori Jutarnjeg tvrde da bi sve to mogle biti indicije kako je HDZ upravo u Ivanu Vrdoljaku pronašao “najslabiju kariku” HNS-a, ali da stranka nema namjeru donijeti službenu odluku o bilo kakvoj vrsti podrške Domoljubnoj koaliciji i MOST-u.

“To bi bilo samoubojstvo. Mi ćemo biti opozicija, ali konstruktivna opozicija, što znači da ćemo dobre projekte podržati, a loše odbiti”, tvrdi jedan član predsjedništva HNS-a. Dobar dio stranke vjeruje da HDZ namjerno potencira privid dobrih odnosa s HNS-om.

“Oni Mostu tako šalju poruku neka se smire jer ih HDZ, ukoliko budu problematični, uvijek može zamijeniti HNS-ovcima. No, to nije realno”, tvrde u HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:56