EUROPA OSTAJE DESNA

HDZ-u SE SMIJEŠI POBJEDA NA EU IZBORIMA Ekstremisti i euroskeptici nikad jači

 Arhiva CROPIX

BRUXELLES - Po zadnjim projekcijama PollWatcha, Europska pučka stranka (EPP) pobijedila bi na skorašnjim izborima za Europski parlament s tijesnom razlikom ispred europskih socijalista, a od 11 hrvatskih zastupnika 5 bi ih trebalo biti iz HDZ-a, dvoje iz SDP-a te po jedan iz HNS-a, IDS-a, ORaH-a i Hrvatskih laburista.

EPP bi po projekcijama objavljenim u utorak imao 217 zastupnika, europski socijalisti 201, liberali 59, Ujedinjena europska ljevica 53.

PollWathc2014 temelji svoje prognoze na osnovi istraživanja koja se provode u zemljama članicama.

Podatke za Hrvatsku temelji na anketi koju je 16. svibnja proveo Ipsos Puls. Po toj anketi, HDZ bi dobio 30 posto glasova i 5 zastupničkih mjesta, Kukuriku koalicija bi dobila 24,7 posto glasova, a prevedeno u mandate, SDP bi dobio 2 mjesta, a HNS i IDS po jedno.

Na trećem mjestu je ORaH s 8,7 posto i jednim zastupničkim mjestom, zatim Hrvatski laburisti sa 6, 7 posto, također s jednim zastupnikom.

Projekcije PollWatcha potvrđuju snažan rast euroskeptičnih, populističkih i stranaka krajnje desnice u novom sazivu Europskog parlamenta koji će brojati 751 zastupnika.

U Velikoj Britaniji se predviđa pobjeda UKIP-a, stranke Nigela Faragea, koja ne spada u krajnju desnicu, ali je protueuropska, a u Francuskoj bi trebala pobijediti Nacionalna fronta, stranka krajnje desnice koju predvodi Marine Le Pen.

U Grčkoj bi trebala pobijediti Syriza, stranka radikalne ljevice koju vodi Aleksis Cipras.

PollWatch 2014 je zajednički projekt neovisne organizacije VoteWatch Europe i jedne od najvećih lobističkih skupina u Bruxellesu Burson-Marsteller. Projekt, među inim, sponzorira i Europski parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:03