KRITIKA IZ OPORBE

HDZ: Vlada bezglavo donijela novi ZOR

 Davor Pongračić/CROPIX

Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst prozvao je danas Vladu da je bezglavo donijela novi Zakon o radu (ZOR) kojim vladajući, rekao je, ni sami ne znaju što su htjeli postići i kojim se, suprotno njihovu stavu, neće potaknuti gospodarstvo niti smanjiti nezaposlenost.

"Vlada i vladajući su bezglavo donijeli ZOR i ni sami ne znaju što su time željeli postići, a sva javnost i socijalni partneri su protiv tog Zakona", izjavio je Kunst u novinarima u Središnjici HDZ-a, povodom današnjeg početka primjene zakona.

Napomenuo je kako je HDZ bio protiv zakona kod njegova izglasavanja u Saboru, a protiv su bili i Vladini socijalni partneri - poslodavci koji, kako je rekao, zakonskim promjenama ništa ne dobivaju te sindikati i radnici koji drastično gube. "Poslodavci ništa ne dobivaju što se tiče poboljšanja poslovanja, a radnici drastično gube na svojim pravima", rekao je Kunst.

Odbacio je stav vladajućih da će se promjenama ZOR-a brže rješavati nezaposlenost i potaknuti gospodarstvo, ustvrdivši kako se gospodarstvo može potaknuti jedino gospodarskim mjerama, a ne smanjenjem radničkih prava. Nelogičnim smatra i da se u zemlji s velikom nezaposlenošću, koja na jesen može doseći brojku od 400.000 ljudi, radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati.

"Ne bi li bilo logično, ako stvarno dođe do potrebe povećanog posla kod poslodavca, da poslodavac uzme ljude sa Zavoda za zapošljavanje", kazao je Kunst, koji smatra da bi se Hrvatska trebala ugledati na prosjek radnog vremena u EU od 37 sati tjedno.

Upozorio je i na mogućnost manipulacije seljenjem radnika u povezana društva, a što, smatra, nije dobro riješeno novim ZOR-om. "Ako poslodavac ima povezano društvo izvan Hrvatske on može radnika preseliti i time ga na neki način kazniti. Također, može radnike preseliti u jedno povezano društvo, a imovinu u drugo", kazao je.

Protivnu Ustavu drži odredbu da u otkazni rok ulaze bolovanja, a neprihvatljivom smatra i diskriminaciju sindikata tako što nereprezentativni sindikati nemaju pravo na štrajk. "Ustav kaže da sindikalno organizirani radnici imaju pravo na štrajk", istaknuo je Kunst te upozorio i na diskriminaciju radnika zaposlenih u Agenciji za privremeno zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:56