Hebrang: Ako me Vidošević porazi, odlazim iz HDZ-a i politike

ZAGREB - HDZ-ov kandidat za šefa države Andrija Hebrang toliko je uvjeren da Nadan Vidošević nema šanse useliti se na Pantovčak da je najavio povlačenje iz politike ako se to dogodi.



- Ako Vidošević pobijedi, čestitat ću mu i zauvijek se povući se iz politike i HDZ-a. Njegova pobjeda bi značila da sam pogriješio što sam već 20 godina u politici, da neprincipijelnost može pobijediti principijenost, i bogaćenje za vrijeme Domovinskog rata  - poručuje Hebrang.



Dr. Goran Ćular s Fakuleta političkih znanosti procjenjuje da će Vidošević, ali i Milan Bandić i Dragan Primorac nanijeti štetu službenim kandidatima svojih stranaka. I u HDZ-u nam je jedan visokopozicionirani član stranke priznao da Vidoševićeva kandidatura definitivno šteti Hebrangu, a ide na ruku SDP-u.



- Kandidati koji se pojavljuju uz službene kandidate pokazuju da u strankama postoje različite frakcije iako one nisu formalizirane - objašnjava Ćular. Procjenjuje da će Vidoševićeva kandidatura manje naštetiti HDZ-u nego što bi Bandićeva mogla SDP-u.



Nadan Vidošević

I u vrhu HDZ-a sumnjaju da bi mogao uzeti glasove Hebrangu

Milan Bandić Kandidaturom bi mogao nanijeti veliku štetu cijelom SDP-u Dragan Primorac Ako se kandidira, bit će to dokaz velikog raskola u HDZ-u





- Vidošević je osjetio da može pobijediti na izborima i nije ga briga što ga izbacuju iz HDZ-a. No, ako se i Primorac kandidira, onda će to u HDZ-u dovesti do toga da konflikti do kraja izbiju na vidjelo. Pogotovo će to doći do izražaja ako Vidošević ili Primorac na izborima dobro prođu. Sigurno Jadranki Kosor ili Zoranu Milanoviću neće biti lako voditi stranku ako predsjedničke izbore dobije onaj kojeg su isključili, a ne stranački kandidat - naglašava Ćular.



Kada bi se Bandić upustio u izbore i izgubio, vratio bi se na mjesto gradonačelnika, no s obzirom na to da više ne bi bio član stranke, to bi ujedno značilo da će SDP izgubiti vlast u Zagrebu.



Neki članovi vodstva SDP-a uvjereni su da Bandić bez SDP-a ne bi uspio stvoriti većinu u Gradskoj skupštini.



- Zato bi to za Bandića bilo političko samoubojstvo. Kada više ne bi bio član SDP-a, ubrzo bi ga napustili i oni koji su mu danas bliski - procjenjuje naš izvor iz Predsjedništva. 



O Primorcu se u HDZ-u ne žele izjašnjavati jer još nije rekao svoju zadnju oko kanidature.



Ipak, već sada se s lakoćom može predvidjeti da će takav njegov potez stranka dočekati na nož.



- Primorac? Taj Dragan Primorac bio je anonimna nula dok ga Sanader nije uzeo u Vladu - kaže nam jedan član Predsjedništva na sam spomen Primorčeve kandidature. 

Suzana Barilar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:59