ON SE ŽELI VRATITI, ALI...

Hebrang i Milinović: Ne želimo Pašalića u HDZ-u!

Najave da Ivić Pašalić planira strategiju svog povratka u HDZ jučer su ogorčili mnoge u stranci, a posebno one čija se imena vežu uz mogući povratak nekadašnjeg velikog protivnika Ive Sanadera. Smatraju kako je tu riječ o podmetanjima zbog unutarstranačkih izbora.

- Priče da sam se susreo s Ivićem Pašalićem u Buzinu i da zagovaram njegov povratak u HDZ su prljave laži. Tim spinom želi se jednim udarcem diskredirirati dvojicu predsjedničkih kandidata - Darka Milinovića i Milana Kujundžića te mene koji najviše zagovaramo demokratske promjene u stranci - kazao nam je jučer potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang .

Dodaje i kako ne iznenađuje što su upravo njih trojica na meti takvih spinova.

- Očito žele eliminirati trojku koja najviše kritizira šeficu stranke Jadranku Kosor i Vladimira Šeksa, ističe Hebrang.

Stari sukobi

S Ivićem Pašalićem, kaže, nije razgovarao desetak godina, a za to ga je vrijeme sreo samo jednom i to slučajno, na ulici. Nisu se čak ni pozdravili.

- Nikada ne bih pozvao Pašalića da se vrati u HDZ. Tko bi ga uopće primio? Pa, iza njega su ostali samo crni tragovi. Metode kojima je on vladao pripadaju dalekoj prošlosti. Osim toga, Pašalić nije isključen iz stranke na nedemokratski način. Isključio ga je Visoki časni sud HDZ-a, kazao je Hebrang.

Podsjetimo i kako je Hebrang upravo zbog Ivića Pašalića svojedobno dao ostavku tadašnjem predsjedniku Franji Tuđmanu, u vrijeme dok je bio ministar obrane. Naime, tada su se na Hebrangov račun proširile priče kako je on špijun jedne velike strane sile. Iako nije bilo potvrda da je tu informaciju plasirao Pašalić, u HDZ-ovim redovima tada se naveliko pričalo kako te glasine dolaze upravo iz kruga bliskog Iviću Pašaliću.

Isti stav oko Pašalićeva povratka u HDZ ima i kandidat za predsjednika stranke Darko Milinović.

- Moj stav da se u stranku trebaju pozvati oni koji nedemokratski isključeni sasvim se sigurno ne odnosi na Pašalića. To nije poruka njemu. Protiv Pašalića je bio pokrenut stegovni postupak i Časni sud stranke je odlučio o njegovu isključenju. Mislim da je tada imao i odvjetnike. Nakon toga imao je mogućnost žaliti se Nacionalnom vijeću, ali, koliko se sjećam, nije to učinio. S njim nikada nisam bio u kontaktu, a njegovu politiku nisam podržao ni na Saboru HDZ-a 2002. godine - kazao je Milinović.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:54