Hebrang: Ulazak u Europsku uniju mi nije prioritet

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.08.2009. u 11:44

SARAJEVO - Ustaški pozdravi na koncertima Marka Perkovića Thompsona nedopustivo su ponašanje jer ono podsjeća na fašističku prošlost Nezavisne države Hrvatske, izjavio je Andrija Hebrang, kandidat HDZ-a za predsjednika Republike Hrvatske, u intervjuu za sarajevsko 'Oslobođenje'.

- Protivim se  isticanju bilo kakvog ustaškog znakovlja na javnim okupljanjima, a svi oni koji to čine unatoč zabrani trebali bi biti sankcionirani su skladu zakonskim odredbama - pojašnjava Hebrang te dodaje kako se takvim ponašanjem revitalizira ideologija koja je većini ljudi, a ne samo Hrvatima, učinila mnogo loših stvari.

više iz
rubrike
VIJESTI

Hebrang se ističe da je vikanje pozdrava 'Za dom spremni' protuzakonito te inzistira da se prema takvim ljudima ponaša u skladu sa zakonom.

U intervjuu, Hebrang se osvrnuo i na svoju predsjedničku kandidaturu.

- To je za mene vrhunac moje političke karijere. Jer nema veće časti nego kad te za predsjednika države nominira najveća stranka. To je isto tako i ogromna odgovornost. Bez obzira na to kako će završiti na kraju ta kampanja, ovaj okvir, a to su velika čast i velika odgovornost, usmjerit će sve moje aktivnosti u tom razdoblju - izjavio je Hebrang te dodao kako  u svojoj kampanji neće održavati skupove na teritoriju Bosne i Hercegovine jer smatra da to ne bi bilo korektno.

U bitku za 'fotelju na Pantovčaku' Hebrang ulazi sa sloganom 'Za europsku i ponosnu Hrvatsku', no to, ističe, ne predjucira i članstvo u Europskoj uniji.

- Niti jednog trenutka nisam izrekom rekao 'članstvo', ali to je konačni cilj. Međutim, važnije mi je da Hrvatska dosegne sve kriterije, u svakom pogledu, od demokratskog preko pravnog do gospodarskog. Kada te kriterije dosegnemo, onda ćemo biti Europa. Članstvo u EU ne ubrajam u prioritete iako sam uvjeren da će se to dogoditi u slijedeće dvije godine - rekao je Hebrang.

Hebrang smatra kako cilj europeizacije Hrvatske nije članstvo u EU već podizanje svih struktura društva na europsku razinu. Također, Hebrang je objasnio kako je trenutačni negativni stav Hrvata prema EU posljedica hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

- Naši ljudi su malo razočarani kako Europska unija ne može prisiliti svoju članicu da bilateralne probleme isključi iz pristupa Hrvatskoj - zaključio je Hebrang.


T.D.

Izdvajamo