SRUŠILA SE LETJELICA

FOTO, VIDEO: VOJNI HELIKOPTER KIOWA JE PAO U MORE IZMEĐU ZABLAĆA I ZLARINA Ministarstvo obrane: 'Jedan član posade je poginuo, traga se za drugim'

 
Prizori blizu mjesta pada helikoptera, Kiowa desno gore
 Nikolina Vuković Stipaničev / Hanza Media

U području otoka Zlarina i Zablaća u ponedjeljak u 11.05 došlo je do pada helikoptera Kiowa OH-58D tijekom trenažnog leta, koji je započeo u 10.30 sati, potvrdilo je Ministarstvo obrane pad helikoptera kod Šibenika.

"Jedan pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, član posade helikoptera Kiowa Warrior poginuo je u padu helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik.

Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", priopćili su iz Ministarstva obrane RH.

"Letjela su dva helikoptera i sve je bilo normalno. Odjednom je nešto upalo u more", rekli su očevici.

Na rivi u Zablaću u tijeku je izvlačenje dijelova vojnog helikoptera koji su se od njega odbili pri padu. Čitavo područje pada helikoptera u more je ograđeno kako mu ne bi mogli pristupiti drugi brodovi, a navodno je dubina na tom području oko 60 metara, piše Šibenik.in.

Transportni helikopter, koji je upaljenih motora čekao na igralištu u Zablaću, poletio je u smjeru vojne baze u Zemuniku petnaestak minuta nakon 13 sati.

Na mjesto nesreće isplovila su tri broda - SAR, policijski i vatrogasni. Sve službe su na terenu, kao i vojska.

Sibenik, 270120.
U more izmedju Sibenika i Zlarina srusio se vojni helikopter Kiowa Warrior.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev /  CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U Šibenik je hitno otputovao ministar obrane Damir Krstičević koji će nakon toga otići u Zemunik gdje će u 14.30 održati konferenciju za novinare.

Sibenik, 270120.
U more izmedju Sibenika i Zlarina srusio se vojni helikopter Kiowa Warrior.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev /  CROPIX
Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila je da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera kod otoka Zlarina.

"Dok iščekujemo cjelovite obavijesti o sudbini dvojice članova posade, u molitvama i mislima smo uz njihove obitelji", rekla je predsjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 08:53