NAKON PLINA

HEP: Mi smo u plusu, ali cijena struje treba biti 35% veća

Karlovac 310708.Zbog radova na glavnoj trafostanici Dubovac, u Karlovacu ce cijelo ljeto, povremeno nestajati struje.Foto: Andreja Thomas / Cropix
 Andreja Thomas / Cropix

VUKOVAR – Iako radi na granici isplativosti, HEP nije gubitaš. Posljednjih 10-ak godina HEP nije poslovao s gubitkom, a ovu će godinu završiti sa 100-ak milijuna kuna dobiti, poručio je u petak iz Vukovara direktor HEP-a Leo Begović.

Sudjelujući na obilježavanju 100. obljetnice javne elektrifikacije Vukovara, održanoj u Ružičkinoj rodnoj kući, Begović je i najavio kako će HEP uputiti zahtjev Vladi za korekciju cijene električne energije ukoliko najavljeno poskupljenje plina bude izrazito utjecalo na cijenu struje.

- Cijena električne energije u Hrvatskoj u odnosu na susjedne zemlje je među najnižima i iznosi između 65 i 70 posto cijene koja bi to trebala biti, rekao je Begović u izjavi novinarima najavljujući milijardu i pol kuna HEP-ovih izdvajanja u investicije i izgradnju objekata u idućoj godini. Među glavnim projektima su završetak izgradnje i puštanje u pogon novog bloka termoelektrane-toplane Zagreb i hidroelektrane Lešće na rijeci Dobri.

- HEP neće odustati od najavljene izgradnje termoelektrane u Vukovaru i za ostvarenje te investicije trebat će nam najmanje četiri godine. Hrvatskoj nedostaje 10-ak takvih objekata, rekao je Begović.

Sporna termoelektrana kapaciteta 530 megavata našla se u središtu pozornosti hrvatske javnosti kad je obznanjeno da su vukovarske gradske vlasti od privatnog poduzetnika kupile nekretninu vrijednu četiri milijuna kuna za potrebe njezine gradnje, a da HEP nije siguran hoće li uistinu i realizirati tu investiciju.

Na svečanosti je i predstavljenja monografija „Stoljeće vukovarskog svjetla“ urednice Đurđe Sušec i autora tekstova Vlade Horvata, Ivana Mravka i Ivana Polherta. Električna rasvjeta u Vukovaru je proradila 19. prosinca 1909. godine, a bila je napajana iz elektrane u sklopu tadašnje Tvornice kudelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15