ŠEF UPRAVE MOL-a UDARIO PO VLADI

HERNADI 'BACIO RUKAVICU' ANDREJU PLENKOVIĆU Vlada mora hitno reagirati i donijeti odluku o otkupu MOL-ovih dionica: 'Imamo mjesec dana!'

S lijeva na desno: Andrej Plenković, zgrada INA-e u Novom Zagrebu i Zsolt Hernadi
 Davor Pongračić / Tomislav Krišto / Laszlo Balogh / Hanza Media / Reuters

“Računam na sporazum s hrvatskom Vladom kojim bi Ina mogla biti dio novoga MOL-a. Ta kompanija je poput mojeg djeteta. Uostalom, ja sam započeo pregovore početkom 2001. o kupnji Ine od hrvatske države”, poručio je u intervjuu za njemački poslovni list Handelsblatt predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernádi.

Hernádi je tako poslao jasnu i čvrstu poruku hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da MOL ne pristaje na njegov nedavni prijedlog da “Ina zadrži sve osobine moderne, vertikalno integrirane kompanije, kako je to predviđeno i dioničarskim ugovorom”. MOL, dakle, inzistira da Ina i u tom novom MOL-u, o kojem piše u Strategiji kompanije do 2030. godine, bude dio bilance mađarske kompanije, odnosno dio njihovih poslovnih rezultata.

Izvršni direktori

U tom slučaju nikako se ne može govoriti o samostalnosti hrvatske naftne kompanije, što traži Plenković. Iz Hernádijeve poruke može se iščitati i da MOL neće prisati na izmjenu dioničarskog ugovora kojim bi se, prema prijedlogu hrvatskog suvlasnika, promijenio način upravljanja tvrtkom, odnosno ukinule pozicije izvršnih direktora.

Hernádi, osnažen micanjem s Interpolove tjeralice, poručuje Zagrebu da je problem MOL-a “u politici Zagreba” te tvrdi da je utjecaj MOL-a na Inu slab, zbog čega kompanija uvelike trpi. Iako nije detaljnije obrazložio o čemu se radi, Hernádi najvjerojatnije misli na slučaj Rafinerije Sisak koju MOL želi zatvoriti, a hrvatska Vlada se tome protivi. Stoga hrvatskoj Vladi Hernádi poručuje “ako MOL nije dobrodošao u Hrvatsku, prodat će dionice Ine”.

S obzirom na to da prema dioničarskom ugovoru hrvatska Vlada ima pravo prvokupa, Hernádi šalje poruku hrvatskom premijeru da se izjasni po tom pitanju.

Sisačka rafinerija

Naši sugovornici tvrde da hrvatska Vlada mora hitno i odlučno reagirati u sljedećih mjesec dana, što uključuje i donošenje odluke o otkupu MOL-ovih dionica. Naime, MOL je ovu godinu iskoristio za pripreme za zatvaranje sisačke Rafinerije. U Graberju Ivaničkom i u riječkoj Rafineriji uređeni su sustavi za utovar i istovar domaće nafte, testiran je željeznički transport i još samo nedostaje prijedlog formalne odluke o zatvaranju Rafinerije. Prema neslužbenim informacijama, sve je pripremljeno da se odluka donese početkom godine. A kada se to dogodi, bit će kasno za reakciju.

Lekcija pravosuđu

Osnažen odlukom o ukidanju Interpolove tjeralice, Hernádi dijeli i lekcije hrvatskom pravosuđu. “Hrvatska je mlada zemlja i državne institucije su mlade. Zemlja je još u procesu učenja, no prošlogodišnja odluka Ustavnog suda pokazuje da se sustav može ispravljati. To daje nadu”, poručuje Hernádi. Istaknuo je da će se odazvati na svaki poziv hrvatskog prasvosuđa koji mu se pošalje zakonito i ispravno te tvrdi da dosad nije primio takav poziv od hrvatskog suda.

Činjenično to je točno, no Hernádi prešućuje da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa pet puta mađarskom ministarstvu slalo poziv za saslušanje, ali ga mađarsko ministarstvo nije proslijedilo Hernádiju nakon što je tamošnja Vlada zaključila da bi se samim uručenjem poziva naštetilo nacionalnoj i financijskoj sigurnosti države. Hernádi tvrdi da hrvatske vlasti nisu bile u mogućnosti pružiti dokaze za optužbe protiv njega i da mu zato mađarske vlasti nisu proslijedile poziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:18