NAMJERNO POSTAVLJEN MAMAC

HGSS-ova POTRAŽNA KUJA BETA OTROVANA TIJEKOM TRENINGA 'Imala je nekoliko iznimnih pronalazaka, ali nakon ovoga ne znamo hoće li moći nastaviti raditi'

HGSS STANICA ŠIBENIK

Beta

 

Šibenska stanica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) izvijestila je u subotu da je njihova potražna kuja Beta otrovana tijekom redovitog treninga potražnih pasa. Prema tvrdnjama šibenskog HGSS-a, Beta je tijekom redovitog treninga otrovana namjerno postavljenim mamcem za mesojede u zaleđu Vodica.

- Beta je naš vrijedan resurs, do sada sudjelovala u brojnim potragama, kako u Šibensko-kninskoj županiji tako i u čitavoj Hrvatskoj, s nekoliko iznimih pronalazaka. Osim toga, školovana je za pretrage za nestalim osobama u ruševinama, kažu iz šibenskog HGSS-a.

- Školovanje potražnog psa traje njegov cijeli život kako bi ostao u visokoj pripravnosti za izvanredne situacije. Za životinju izuzetno naporan posao, a za obavljanje takvog posla mora biti u izuzetnoj dobroj tjelesnoj kondiciji i zdravstvenom stanju.

Iz šibenskog HGSS-a navode da se Beta oporavlja od trovanja, ali da se ne zna hoće li će moći nastaviti raditi za HGSS.

Nepoznati počinitelj ili počinitelji prijavljeni su policiji.

- Apeliramo na postavljače mamaca s otrovom za mesojede da se s prirodom i njezinim stanovnicima odnose s respektom kakav zaslužuju te da prestanu s takvom praksom!, zaključili su HGSS-ovci.

HGSS STANICA ŠIBENIK
 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo