VIŠESATNA AKCIJA

HGSS-ovci spasili psa iz 50-ak metara duboke jame

 Srećko Niketić/CROPIX

PULA - 'Naoružani' snalažljivošću, strpljenjem i s nekoliko feta pršuta, spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Pula, Davor Kalčić i Matej Mirkac u ponedjeljak poslijepodne, nakon višesatnog 'pregovaranja' s nesretnom životinjom, uspjeli su iz duboke jame Golubinčina izvući i spasiti neozlijeđenog mladog mješanca vučjaka.

Jedan od njegovih spasitelja Matej Mirkac, potvrdio nam je kako su iz Pule krenuli u 16 sati put jame duboke 50-ak metara nedaleko od ceste Krnica-Rakalj, nakon što je građanin, koji je iz dubine jame čuo lavež psa, o tome obavijestio Centar 112. Složena akcija spašavanja trajala je do 21.30h, kada je pas izvučen iz jame.

Od ulaza jame do prvog mjesta u unutrašnjosti, na koje se može spustiti je 50-ak metara visinske razlike, govori Mirkac, pa je spuštanje u speleološki objekt bilo nemoguće bez uporabe užeta i druge tehničke opreme.

- Smrzli smo se dok smo dva sata pokušavali namamiti psa da nam dođe na dohvat ruke i užeta. Konačno smo uspjeli zadobiti njegovo povjerenje, podići ga i staviti u šatorsko krilo, kako bi ga mogli iznijeti na površinu. U velikom podzemnom prostoru nemoguće bi bilo psa uhvatiti na neki drugi način. Unatoč padu od 50-ak metara, ovaj mlad, lijep i umiljat, premda preplašen pas, težak 20-ak kilograma, nije imao vidljivih ozljeda - naglašava Mirkac.

Njegovim spasiteljima teško je utvrditi koliko je vremena ovaj četveronožni 'srećković' proveo u jami, ali pretpostavljaju da se radi o dužem razdoblju. Kako ljudi neovlašteno u jamu bacaju smeće, a nažalost i uginule životinje, vjeruju da je pas preživio hraneći se lešinama.

- Sretni smo što smo uspjeli spasiti jedan pseći život. Svaki je život dragocjen. Drago nam je što smo pomogli toj jadnoj životinji, koja je vjerujem dugo patila u toj mračnoj i hladnoj jami - ističe Mirkac. Nakon uspješnog spašavanja pas je u Loborici predan nadležnoj službi koja će, ukoliko ima čip, pronaći njegovog vlasnika ili će ga pokušati udomiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:50