NOĆNA AKCIJA

HGSS SPASIO POLJSKE TURISTE NA BIOKOVU Teško ozlijeđenog mladića i prestrašenu djevojku s planine spuštali pet sati

 Ivo Ravlic / Ilustracija / CROPIX

Pripadnici HGSS-a iz Makarske i Splita pronašli su dva poljska turista koji su se u nedjelju navečer izgubili na Biokovu, mladića koji je pao i teško ozlijedio glavu i nogu te njegovu djevojku, koja nije ozlijeđena, te su ih nakon pet sati noćnog spuštanja po nepristupačnom terenu i lošem vremenu predali Hitnoj pomoći.

U izrazito teškim uvjetima, 22 člana Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Makarska i jedan član Stanice Split uspješno su završili akciju koja je počela u večernjim satima, izvijestio je HGSS.

U nedjelju, 6. svibnja u 19,25 sati od Centra 112, kojega su turisti zvali, zaprimljen je poziv u pomoć. Na predjelu ispod vrha Štropac na 1200 metara nadmorske visine, dok su se spuštali, došlo je do nesreće i 25-godišnji mladić zadobio je teške ozljede glave i desne noge.

Prva ekipa spašavatelja, među kojima je bio i doktor Stanice Makarska, do unesrećenog je došla u 22 sata. Nepristupačan teren, velika nadmorska visina i noć spašavateljima nisu išli na ruku pa je trebalo nešto više od 5 sati da unesrećenog spuste do Velikog Brda i predaju djelatnicima Hitne medicinske pomoći, objavio je makarski HGSS na Facebooku.

Dva Poljaka, 25-godišnjak i njegova 21-godišnja djevojka, pronađeni su nedaleko od puta što od biokovskog predjela Lokva vodi prema makarskom prigradskom naselju Veliko Brdo.

Liječnik je prije spuštanja imobilizirao mladića, a njegova prijateljica zatečena je vrlo prestrašena, doznaje se od pročelnika makarske stanice HGSS-a Tončija Lalića, koji je vodio akciju.

- Vrijeme je bilo hladno, oko 10 Celzijevih stupnjeva, uz prilično jak vjetar, a put je vrlo loš i strm - rekao je Lalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:21