SPORNI RTL DIREKT

HHO ŠOKIRAN KOMENTAROM ZORANA ŠPRAJCA 'Radi se o tendencioznom govoru mržnje, zar su za njega sve osobe ubijene nakon 1945. domaći izdajnici!?'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.03.2017. u 14:37

Boris Kovačev/CROPIX

Hrvatski helsinški odbor izdao je priopćenje koje je potpisao Ivan Zvonimir Čičak povodom komentara RTL-ova voditelja Zorana Šprajca u emisiji RTL Direkt. Šprajc je prokomentirao prilog o iskapanju kostiju u zagrebačkom naselju Gračani, a HHO je njegov istup etiketirao kao govor mržnje. U svom komentaru je, HHO tvrdi, voditelj spomenuo da se na Gračanima možda nalaze kosti okupatora i domaćih izdajnika.

Cijelo priopćenje HHO-a prenosimo u cijelosti:

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pomno prati govor mržnje, a posebno na pojave rasizma, fašizma i šovinizma na hrvatskim nogometnim borilištima.

Jednako tako pratimo govor mržnje u medijima, a pogotovo na televizijama. U tom kontekstu moramo upozoriti javnost, ali i Vijeće za elektroničke medije na nedopustive istupe Zorana Šprajca, RTL-ovog urednika i voditelja. 

Komentirajući jedno od brojnih iskapanja u području Gračana u Zagrebu gdje su komunističke vlasti 1945. godine izvršile masovnu egzekuciju građana Zagreba, njemačkih vojnika, ustaša, ali i djece regrutirane u domobranstvo, učenika, ranjenika i civila Šprajc je 14. ožujka u emisiji RTL Direkt izjavio kako je  „u zagrebačkom naselju Gračani počela je potraga za navodno masovnim grobnicama hrvatskih i njemačkih vojnika iz drugog svjetskog rata, dakle, za leševima okupatora i domaćih izdajnika.“

Na lokacijama u Gračanima prijašnje vlade izvršile su brojna iskapanja. Kao rezultat tih iskapanja 28. kolovoza 2015. otkriven je spomenik na kojem piše „Žrtvama komunističkog terora“. Spomenik su otkrili tadašnji SDP-ov predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko te Ivan Zvonimir Čičak predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora  kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Kako dakle, novinar Šprajc već prije nego su iskopani posmrtni ostaci zna da se radi o „leševima okupatora i domaćih izdajnika“. Pokazalo se da se navodno radi o kostima domaćih životinja. Da li su i domaće životinje domaći izdajnici? Konačno, da se i radilo o iskopanim „leševima“ stradalih poslije drugog svjetskog rata, odakle Šprajc zna da su oni bili domaći izdajnici. Ili su za njega kao i za brojne druge u Hrvatskoj sve osobe ubijene poslije '45. „domaći izdajnici“.

Izvršni odbor HHO-a (IO HHO) drži da se radi o tendencioznom govoru mržnje i to u trenutku kada se u Hrvatskoj vodi dijalog u pokušaju suočavanja sa zajedničkom bolnom prošlošću.

Konačno, kako bi hrvatska javnost, a i sam Šprajc reagirali da je netko takvim vulgarnim rječnikom punim mržnje komentirao iskapanje Srba poginulih tijekom Domovinskog rata, bilo kao vojnika ili kao civila. Moramo upozoriti i na govor mržnje Zorana Šprajca u emisiji RTL Direkt od 8. ožujka ove godine prilikom intervjua s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Držimo da je predsjednica pogriješila kada je došla u emisiju ne pretpostavljajući da bi joj netko mogao „pucati u leđa“. U studiju RTL-a kao pozadina scenografije prilikom intervjua stajale su fotografije s kukastim križem, natpisom „živio Ante Pavelić“ kao i drugim simbolima i oznakama iz razdoblja fašističke NDH. Ovim je „scenskim prikazom“ Šprajc s urednicima direktno implicirao da je to i politička orijentacija predsjednice Republike.

Svojim pitanjem Predsjednici vezano uz položaj žene u Katoličkoj crkvi Šprajc je pokazao tendencioznost stigmatiziravši cijelu Katoličku crkvu kao instituciju koja vuče unazad vezano uz prava žena. Kategorički je tvrdio da je za Crkvu žena i dalje „drugotna i drugorazredna“ pozivajući se pritom na neku spornu izjavu dekana Bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Ivice Raguža. Potpuno je jasno da se cijelu Katoličku crkvu ne može gledati kroz izjavu jednog svećenika pa je očigledno da se opet radi o govoru mržnje s ciljem stigmatizacije Katoličke crkve u cjelini.

IO HHO-a smatra da ovakvom načinu govora mržnje ne bi smjelo biti mjesta u niti jednom mediju, a kamoli u programu jedne televizije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo