JEZIK I NACIONALIZAM

Hitrec zbog srpskohrvatskog Bajiću tužio Božu Biškupića, pa pustio Thompsona i Škoru

Predsjednik udruge Hrvoje Hitrec dvojac je prijavio Općinskom državnom odvjetništvu. Tvrdi da je riječ o knjizi koja "zastupa neznanstvenu tezu o postojanju nepostojećega srpskohrvatskog jezika
Zagreb, 090208.Prosvijed ispred HNK koji organizira neformalna skupina " Krug za trg". Prosvjed za preimenovanje Trga marsala Tita u Kazalisni trg. Hrvoje Hitrec za anketu.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Zasad nemamo nikakvih saznanja o prijavi. Tim su nam riječima u Ministarstvu kulture prokomentirali vijest da je udruga Hrvatsko kulturno vijeće podigla prijavu protiv ministra kulture Bože Biškupića i pomoćnika za knjigu Čedomira Višnjića zbog sufinanciranja knjige “Jezik i nacionalizam” Snježane Kordić.

Zakon i nacionalizam

Predsjednik udruge Hrvoje Hitrec dvojac je prijavio Općinskom državnom odvjetništvu. Tvrdi da je riječ o knjizi koja “zastupa neznanstvenu tezu o postojanju nepostojećega srpskohrvatskog jezika te je upravljena protiv hrvatske kulture, hrvatskoga kulturnog identiteta i hrvatskoga jezika”. Apsurdnu tužbu komentirala nam je autorica knjige, lingvistica Snježana Kordić: “Za podnošenje prijave ne postoji nikakva osnova. Kad je, unatoč tome, prijava ipak podnesena, stvar je pomaknuta na drugu razinu. Naime, riječ je sada o tome hoće li državni odvjetnik odbaciti prijavu ili će je proslijediti sudu, odnosno hoće li, ako je proslijedi, sud poštovati zakon i slobodu govora ili će njihov nacionalizam staviti iznad zakona. Radi se, znači, o odmjeravanju snage između zakona i nacionalizma. A to više nije vezano samo za knjigu, nego je od općeg značenja.”

Udruga HKV osnovana je 2005. kako bi se “podupirao sveopći boljitak RH”.

Glazbeni broj

Na njezinu portalu jučer nije bilo informacija o daljnim potezima, osim što su posjetitelje “počastili” videom na kojem Thompson i Miroslav Škoro pjevaju pjesmu “Reci, brate moj”, koja uključuje i stih: “Al neka ned’o Bog, pa nas budu trebali, opet će se gusta magla spustiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:30