'NEUGODNO IZNENAĐENI'

HNB će provesti nadzor o RBA-ovu angažmanu PR agencije

 
 CROPIX

Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je poručila da je neugodno iznenađena postupkom Raiffeisenbank banke Austria (RBA), koja je u natječaju za PR agenciju navela i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima, pri čemu iz HNB-a kažu da će okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci te poduzeti potrebne mjere.

"Hrvatska narodna banka ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", stoji u odgovoru HNB-a na upit Hine.

Naime, portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

"Hrvatska narodna banka izuzetno je neugodno iznenađena ovim postupkom, te će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb te poduzeti potrebne mjere", poručuju iz HNB-a.

Iz središnje banke podsjećaju da se hrvatskim Ustavom jamči samostalnost i neovisnost sudbene vlasti.

"Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom dok je istim zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svakog oblika prisile prema sucima, zlouporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka", stoji u odgovoru HNB-a.

Na RBA-ov postupak u ponedjeljak je oštro reagirala i Udruga Franak, podsjećajući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit te je pozvala klijente RBA-a na zatvaranje računa u toj banci.

Iz RBA-a su Hini kazali da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

"Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg.

U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kažu u RBA-u.

Dodaje se kako "RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju".

Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske, te da je uvijek bilo u skladu s njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 12:36