POVOLJNA GOSPODARSKA KRETANJA

HNB nastavlja voditi ekspanzivnu monetarnu politiku

Hrvatska narodna banka
 Goran Mehkek / CROPIX

U trećem tromjesečju ove godine nastavila su se povoljna gospodarska kretanja, a dostupni podaci upućuju na intenziviranje realnog rasta, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), u kojem se ističe da središnja banka nastavlja voditi ekspanzivnu monetarnu politiku.

Savjet HNB-a na sjednici u srijedu je razmotrio recentne gospodarske i novčane pokazatelje, usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2017. koja će biti upućena Hrvatskom saboru te donio nekoliko odluka iz svoje nadležnosti.

"U trećem tromjesečju 2017. nastavila su se povoljna gospodarska kretanja, a dostupni podaci upućuju na intenziviranje realnog rasta. Istovremeno, povoljna kretanja na tržištu rada su oslabila", ističu iz središnje banke u priopćenju.

Navode i kako su potrošačke cijene u rujnu porasle za 1,5 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, a najveći doprinos tome dao je sezonski rast cijena odjeće i obuće te cijena električne energije (zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije). Ukupna godišnja inflacija ubrzala se s 1,0 posto u kolovozu na 1,4 posto u rujnu, čemu su pridonijele sve glavne komponente indeksa potrošačkih cijena, a najviše cijene energije.

"HNB je nastavio provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, koja je od rujna podržana i uvođenjem mogućnosti upravljanja kolateralom putem skupa prihvatljive imovine za sve kreditne operacije HNB-a. Tijekom rujna nastavilo se jačanje kreditiranja stanovništva, posebice u domaćoj valuti, dok je rast plasmana poduzećima blago usporio na godišnjoj razini.

Neto inozemni dug domaćih sektora se tijekom srpnja i kolovoza zamjetno smanjio, čemu je najviše pridonijelo daljnje poboljšanje inozemne pozicije kreditnih institucija. U drugom je tromjesečju ostvaren višak proračuna opće države, iako nešto niži u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a gotovinski podaci Ministarstva financija upućuju na povoljna kretanja i na početku trećeg tromjesečja", ističu iz središnje banke.

Savjet HNB-a donio je odluku o načinu određivanja i objave prodajnih cijena Hrvatske narodne banke za izdani prigodni zlatni i srebrni kovani novac i numizmatičke komplete. Odlukom je omogućeno da cijene svih izdanja prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca i numizmatičkih kompleta budu objavljene u okviru jednog dokumenta tj. cjenika koji donosi guverner HNB-a.

Savjet je odobrio i odluke nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima članova uprava - u Imex banci i u sljedećem mandatu predsjednik uprave bit će Denis Čivgin, a član uprave Hrvoje Glogolja, u OTP banci član uprave i dalje će biti Zorislav Vidović, dok u Veneto banci predsjednica uprave postaje Dajana Kobeščak, a članica uprave Kitica Mioč. Raiffeisen stambena štedionica dobila je suglasnost da se za predsjednika uprave imenuje Tomislav Matić, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta središnje banke .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:37