UMIRUJUĆI TONOVI

HNB: Nova uprava uvela je red u poslovanje HPB-a

 Davor Pongračić/CROPIX

Privođenje bivših članova Uprave i jednog zaposlenika Hrvatske poštanske banke ni na koji način ne utječe na poslovanje banke - tvrdi se u priopćenju Hrvatske poštasnke banke odaslanom u povodu policijske akcije Bankomat.

U njemu se napominje da je olukom Vlade, vlasnika banke, u kolovozu 2009. godine imenovana nova uprava koja je sredinom rujna, po dobivanju suglasnosti Hrvatske narodne banke preuzela upravljanje bankom. Od tada banka bilježi poboljšanje svih pokazatelja poslovanja kao što su likvidnost, upravljanje svim vrstama rizika, osobito kreditnim, rast štednje građana i depozita pravnih osoba te ostvarenje operativne dobiti.

Zbog hapšenja bivših čelnika Hrvatske poštanske banke oglasila se i Hrvatska narodna banka. U pripćenju se ističe kako HNB nadzire provođenje mjera naloženih Hrvatskoj poštanskoj banci čiji je cilj otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti te poboljšanja ukupnog stanja u banci.

Posebno se napominje kako je nova Uprava HPB-a krenula i 'čišćenje' kredinog portfelja, te uspostavila transparentniji proces odobravanja novih kredita i efikasniji sustav naplate već odobrenih kredita.

Uz to je uvedena i bolja kontrola upravljanja troškovima, a sve to je rezultiralo pozitivnim pokazateljima poslovanja koji su zamjećenji u posljednjem trojmjesečju, tvrde iz HNB-a.

- Iz dostavljenih informacija i izvjšeća evidentno je da je nova Uprava poduzela potrebne aktivnosti za potpuno usklađivanje poslovanja sa zakonom i podzakonskim propisima i poslovanje u skladu s dobrim praksama bankarskog poslovanja - stoji u priopćenju u kojem se podsjeća kako je za 2010. godinu planirana i dokapitalizacija banke koja će dodatno pozitivno utjecati na poslavnje HNB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:17