SJEDNICA SAVJETA HNB-a

HNB: Ocjena gospodarskog rasta za 2018. snižena na 2,7 posto

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.10.2018. u 23:11

Zagreb, 071016.
Povodom 25 godina neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatska narodna banka pustila je u opticaj pedeset tisuca kovanica od 25 kuna.
Na fotografiji: red na ulazu u blagajnu HNB-a.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / Ilustracija / CROPIX

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na sjednici u srijedu razmotrio je recentna gospodarska i novčana kretanja, kao i izvješće o stanju u bankovnom sustavu u prvoj polovici ove godine, usvojio je Projekciju monetarne politike za razdoblje od 2018. do 2021. godine te donio još nekoliko odluka iz svoje nadležnosti, priopćeno je u srijedu navečer iz HNB-a.

Prema dostupnim mjesečnim pokazateljima realne gospodarske aktivnosti tijekom trećeg tromjesečja 2018. nastavio se rast realnog BDP-a, no sporijom dinamikom nego u prethodnom tromjesečju. Nešto slabijim intenzitetom nego u dosadašnjem dijelu godine nastavila su se i povoljna kretanja na tržištu rada. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u rujnu smanjila se na 1,4 posto.

Hrvatska narodna banka nastavila je provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, pri čemu se likvidnost domaćega financijskog sustava u rujnu zadržala na visokoj razini. Pritom je godišnji rast plasmana nefinancijskim poduzećima bio na razini iz prethodnog mjeseca, dok se kod stanovništva ubrzao. Višak na tekućem i kapitalnom računu platne bilance u drugom se tromjesečju povećao na godišnjoj razini, navodi se u priopćenju.

Prema gotovinskim podacima Ministarstva financija u drugom je tromjesečju 2018. ostvaren znatan višak proračuna opće države te se dug opće države iskazan u postotku BDP-a nastavio smanjivati.

Uvažavajući najnovija kretanja, u projekcijama HNB-a neznatno je snižena ocjena realnog gospodarskog rasta za 2018. godinu (2,7 posto), uz pogoršanje njegove strukture. Naime, temeljem dobrih ostvarenja na tržištu rada povećan je očekivani rast osobne potrošnje, a smanjen ranije očekivani rast investicija te izvoza roba i usluga, dodaje se.

Daljnje jačanje protekcionističkih mjera i posljedično usporavanje rasta nekih važnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera moglo bi nepovoljno djelovati na buduća gospodarska kretanja. Uz to, u europodručju je ograničen prostor za korištenje protuciklične monetarne politike zbog iznimno niske razine kamatnih stopa, dok visoka razina javnog duga ograničava prostor za protucikličku fiskalnu politiku.

Rast realnog BDP-a Hrvatske i nadalje relativno zaostaje u usporedbi s novim članicama Europske unije, stoji u priopćenju HNB-a.

Izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima zadržava se na umjerenoj razini unatoč povoljnim makroekonomskim kretanjima zbog još uvijek visoke razine javnog i privatnog duga, a koji su u znatnoj mjeri podložni tečajnom i kamatnom riziku. Pritom bi se identificirani rizici mogli i ostvariti ukoliko dođe do značajnijeg pogoršanja uvjeta financiranja na međunarodnim tržištima. Na njega bi ponajviše mogli utjecati snažnije od očekivanog zaoštravanje monetarne politike u vodećim svjetskim gospodarstvima ili političke neizvjesnosti, posebice u svjetlu recentnih događanja u Italiji, dodaje se u priopćenju HNB-a.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a dao je suglasnost za imenovanje Murata Betonera predsjednikom uprave Kent bank d.d., Zagreb, kao i za imenovanje Petra Repušića predsjednikom uprave, a Luke Čulo članom uprave Partner banke d.d., Zagreb.

Usto, Savjet HNB-a donio je odluku o izdavanju te prodaji prigodnog srebrnog kovanog novca posvećenog 100. obljetnici završetka Prvog svjetskog rata. Ovaj srebrnjak nominalne vrijednosti 150 kuna bit će u prodaji od 31. listopada ove godine, navodi se u priopćenju HNB-a, koje potpisuje Dejana Rebernik, direktorica Direkcija za odnose s javnošću.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo