OTVORENO

HND OSUDIO POSTUPAK VODSTVA HRT-a Togonalu su zabranili da radi emisiju o sportu dan nakon Novokmetove

Kolege s HRT-a smatraju da je Novokmet prestrogo kažnjen i ističu kako se već neko vrijeme priča da se čeka i najmanja greška kako bi ga se smijenilo
Domagoj Novokmet, Mislav Togonal i Damir Smrtić
 Neja Markičević/Bruno Konjević / Cropix

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva zbog ekspresne smjene Domagoja Novokmeta s mjesta urednika i voditelja emisije “Otvoreno”, koja se dogodila nakon emisije pod nazivom “Korupcija u sportu”, tražit će sazivanje sjednice Programskog vijeća HRT-a.

HND, naime, drži kako je Novokmet, koji u emisiju nije pozvao predstavnike USKOK-a, drastično kažnjen, a smeta im i to što je kazna uslijedila tek nakon atipičnog USKOK-ova otvorenog pisma.

Pritisak na medije

- Novokmetova smjena može se tumačiti ne samo kao pritisak na medije nego i kao krajnje licemjerna mjera sankcioniranja samo određenih novinara i urednika na HTV-u, dok neki drugi mogu nekažnjeno grubo kršiti temeljna etička i profesionalna načela - poručuju iz ogranka HND-a, pitajući se zbog čega po istom kriteriju nije smijenjen i Mislav Togonal. Jer, Togonal je u srijedu, kažu nam HRT-ovi novinari, želio napraviti nastavak emisije o korupciji u sportu.

- U emisiji je uz predstavnike USKOK-a (koji su navodno odbili doći), želio pozvati i Zdravka Mamića. No, Togonalovi urednici to nisu dopustili, pa je onda Togonal odbio voditi i urediti ‘Otvoreno’ koje je emitirano u srijedu. Umjesto njega emisiju je tog dana radio Damir Smrtić, koji će u ‘Otvorenom’ najvjerojatnije zamijeniti Novokmeta. Togonal zasad nije sankcioniran - kažu nam neslužbeno HRT-ovi novinari.

Njihovi urednici cijelu priču ne žele komentirati. S Prisavlja je na naš upit stiglo tek kratko priopćenje.

“Odluka programskoga uredničkog vodstva bila je da se istoj temi u istoj emisiji dva dana zaredom ne posvećuje prostor”, stoji u priopćenju s HRT-a, televizije čiji su novinari nakon Novokmetove smjene u srijedu u pojedine emisije pozivali predstavnike USKOK-a, no oni im se nisu odazvali.

Zvali USKOK više puta

- Te odbijenice nikog ne čude. Konkretno, Novokmet je u posljednje tri godine predstavnike USKOK-a u ‘Otvoreno’ zvao desetak puta, zbog različitih tema, no nijednom mu nisu htjeli doći u goste. To dobro znaju i naši šefovi pa nas je sve zajedno začudila oštra USKOK-ova reakcija na nepozivanje u ‘Otvoreno’ na koju USKOK, međutim, ima pravo. Novokmet je svakako napravio previd, trebao je zvati ljude iz USKOK-a u emisiju, bez obzira na to žele li oni doći ili ne. No, Novokmet je, s druge strane, preoštro kažnjen zbog svoje greške, čime se potvrđuju govorkanja da se već mjesecima samo tražio i najmanji povod za njegovu smjenu iz ‘Otvorenog’ - kažu nam Novokmetovi kolege s HRT-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 18:05