ČEHOKU NAJVEĆE ŠANSE ZA POBJEDU

HNS gubi potporu birača i u gradu i na županijskoj razini

 Željko Hajdinjak / CROPIX

U pozadini nedavno pokrenute smjene ravnateljice varaždinske Opće bolnice Sanje Zember prelama se više obračuna koji nemaju, ili imaju vrlo malo veze s time kako je doktorica Zember vodila bolnicu. Inicijalno je riječ o sukobu generacija u samoj bolnici koji se preselio na politički teren i bolnicu pretvorio u jedan od glavnih poligona za žestoke obračune uoči lokalnih izbora.

A na varaždinskoj političkoj sceni opako se miješaju karte. Tradicionalno dominantni HNS - koji ima vlast na županijskoj i gradskoj razini - gubi, čini se, potporu birača. Aktualni gradonačelnik i predsjednik varaždinskog HNS-a Goran Habuš najavio je političku mirovinu objavom kako se neće kandidirati na lokalnim izborima.

Častan uzmak

Za neuspjeh u vođenju grada optužio je Gradsko vijeće, navodeći da je kontinuirano bio izložen opstrukcijama. Poanta je, tvrde akteri varaždinske političke scene, što su istraživanja javnog mnijenja pokazala kako Habuš nema nikakve šanse na izborima, pa je našao častan uzmak. Između HNS-a i SDP-a vode se razgovori o suradnji na izborima, a gotovo je postignut dogovor da zajednički kandidat za gradonačelnika bude aktualni SDP-ov dožupan Alen Kišić. HDZ će, izvjesno je, u bitku za Varaždin s predsjednikom gradske organizacije Damirom Habijanom, koji je u aferi smjene ravnateljice Zember stao na njezinu stranu, a potom i sam bio izbačen iz Upravnog vijeća bolnice.

Stričakove optužbe

No, ankete koje spominju varaždinski političari najviše šanse daju bivšem gradonačelniku Ivanu Čehoku. Protiv njega se svojedobno pokrenuto više kaznenih postupaka vezanih za zloporabe u obnašanju vlasti, no ni za što nije osuđen pa i nema prepreka njegovoj kandidaturi. Odluči li izići na izbore, Čehok bi trebao nastupiti kao nezavisni kandidat.

Neizvjesna je i borba za župana. - Predrag Štromar (HNS) je osam godina župan i potrošio 1,6 milijardi kuna, a nije napravljeno ništa. U dva mandata nije izgrađena nijedna školska dvorana, nije sagrađena ni proširena nijedna škola, nijedan dječji vrtić... - kaže predsjednik varaždinske županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, uz tvrdnju da je Štromar jednako loše gospodario i bolnicom. - Uveo je model javno-privatnog partnerstva i ništa nije napravio. Svi su mu natječaji propali. Nisu riješeni hitni prijem, dnevna bolnica, palijativna skrb u Novom Marofu... - kritičan je Stričak koji tvrdi kako je to glavni motiv zbog kojega je inicirana smjena ravnateljice Sanje Zember. Da bi pokrio vlastiti neuspjeh, kaže Stričak, isturio je ravnateljicu bolnice.

Drukčija priča

Štromarova je priča drukčija. Prema njemu, svi su projekti ranije pripremljeni, od 50 milijuna kuna vrijednog projekta dnevne bolnice, preko 20 milijuna za objedinjeni hitni prijem do ulaganja u novomarofsku bolnicu gdje je valjalo samo riješiti jedan imovinsko-pravni odnos. - Stričak manipulira. Projekte je pripremio netko drugi, a ravnateljica ih je samo trebala realizirati. Isto je s bolnicom u Varaždinskim toplicama za koju je pripremljen projekt energetske obnove vrijedan 90 milijuna kuna, a ravnateljica ga je trebala potpisati - kaže Štromar i navodi da je podržao smjenu ravnateljice Zember jer nije promijenila statut i nije smjela imati dva ravnatelja. Smatra da je nezakonito vodila bolnicu, a na dušu joj idu i loši međuljudski odnosi.

A sukoba unutar Opće bolnice Varaždin, iza kojih su inicijalno generacijski jaz i borba za stečene pozicije, svjesne su sve političke opcije. Da bi se shvatili, treba podsjetiti kako je dr. Zember uopće postala ravnateljica. Bilo je to nakon redovnih parlamentarnih izbora i formiranja Vlade Tihomira Oreškovića, kada je Štromar procijenio da mu treba šira politička podrška želi li za varaždinsku bolnicu, čiji je osnivač županija, izvući nešto sredstava. Dotad su u Upravnom vijeću bolnice od političara bili samo HNS-ovci, a Štromar je tada uključio HDZ te SDP. Tako u to tijelo ulaze Zoran Šantek iz HNS-a kao predsjednik Vijeća, a kao članovi Jasminka Begić iz SDP-a, Damir Habijan iz HDZ-a, dr. Ranko Stare kao predstavnik Stručnog vijeća bolnice te Liljana Levanić kao predstavnica Radničkog vijeća. Na prijedlog Anđelka Stričaka i HDZ-a, za ravnateljicu bolnice koja je tada izišla iz sanacije imenovana je dr. Sanja Zember, i to kao nestranačka osoba.

Konačna sudbina

Sve je bilo u redu dok se nije poklopio pad Oreškovićeve Vlade i odlazak ministra zdravlja Darija Nakića s novom sistematizacijom koju je pripremio tim dr. Zember. Ravnateljica je imala svoju viziju vođenja bolnice, ali je naišla na snažan otpor starijih šefova bolničkih odjela koji ne žele izgubiti utjecaj i glavnu riječ u bolnici. Ravnateljica je pokazala da ne računa na “staru gardu” i okrenula se zapošljavanju mlađih liječnika, što joj je također navedeno u razloge za smjenu. Na kraju je ispalo da je HDZ-ov kadar u varaždinskoj bolnici u obračunu s ravnateljicom dobio podršku HNS-ova župana Štromara, dok je lokalno vodstvo HDZ-a koje spada u mlađu generaciju podržalo ravnateljicu Zember. Njezina konačna sudbina znat će se sljedeći tjedan, a spekulira se da bi mogla biti kandidatkinja HDZ-a za zamjenicu gradonačelnika ili čak županicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:21