INICIJATIVA

HNS ISMIJAO PREDSJEDNIČINU IDEJU O UVOĐENJU NOVOG ODLIKOVANJA 'Čisti populizam, predlažemo da se uvede Kolindin Velered, to joj je vjerojatno i cilj'

Ivan Vrdoljak
 Dragan Matic / CROPIX

HNS se u utorak usprotivio inicijativi predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o "ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom", ocjenjujući to čistim populizmom, a kao doprinos "širokoj raspravi na tu temu" predlažu da se uvede i "Velered Kolinde Grabar-Kitarović".

Večernji list objavio je, naime, da će predsjednica Republike predložiti ustanovljenje odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva.

Iz HNS-a su tim povodom poručili da su postojeća odlikovanja sasvim dovoljna.

"U HNS-u smatramo da su postojeća odlikovanja sasvim dovoljna, da je prijedlog predsjednice Republike Hrvatske čisti populizam i HNS se protivi toj inicijativi. No, da doprinesemo širokoj raspravi na tu temu predlažemo da se uvede Velered Kolinde Grabar-Kitarović, što je zapravo vjerojatno konačni populistički cilj aktualne predsjednice", zaključuju u priopćenju.

Podsjetimo, na novinarsko pitanje vezano za prijedlog predsjednice Republike da se ustanovi novo državno odličje, Velered Franje Tuđmana, premijer Andrej Plenković je rekao kako je u tijeku faza konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona.

„Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažem i da ćemo postići konsenzus“, odgovorio je Plenković.

Da je riječ o dobroj inicijativi slaže se i Vladimir Šeks koji smatra da bi to dalo dodatan značaj liku i djelu Franje Tuđmana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:18