TRI FAKTORA ZA USPJEH

HNS JEDAN OD NAJVEĆIH DOBITNIKA PARLAMENTARNIH IZBORA 'Tražimo da Pusić ostane ministrica vanjskih poslova'

 Dragan Matić / CROPIX

Ostvarili smo odličan izborni rezultat na koji smo ponosni, ali nema smisla hvaliti se nečim što je iza nas. Sada svu energiju treba uložiti u sklapanje sporazuma s Mostom i formiranje nove Vlade koja će provesti reforme. U tom slučaju, svjesni smo nove realnosti i HNS ne traži kao do sada četiri ministarstva i položaj prvog potpredsjednika Vlade. To neka preuzme Most, a u našoj stranci smatramo da Vesna Pusić treba ostati ministrica vanjskih poslova”, glasi neslužbeno stajalište koje će zauzeti vodstvo Hrvatske narodne stranke u predstojećim pregovorima o novoj Vladi premijera Zorana Milanovića.

Iako nisu puno u medijima, Hrvatska narodna stranka spada među najveće dobitnike na ovim parlamentarnim izborima.

Imaju i dva manjinca

Uz devet zastupnika izabranih na listi koalicije Hrvatska raste, HNS ima i dva manjinska zastupnika (Vladimira Bileka i Erminu Lekaj Prljaskaj), tako da će u novom sazivu Sabora imati klub od 11 zastupnika, po snazi četvrti, iza SDP-a, HDZ-a i Mosta. To je super rezultat u usporedbi s anketama koje HNS-u godinama daju između 1,5 i 3 posto glasova.

Preferencijski glasov i

HNS je postigao puno i s obzirom na to da je jedina stranka u koaliciji koja je na temelju preferencijalnih glasova dobila dva dodatna zastupnika, Predraga Štromara i Anku Mrak Taritaš. Štromar je bio na zadnjem, 14. mjestu u III. izbornoj jedinici i osvojio je 16.790 glasova, odnosno 16,53%, dok je Anka Mrak Taritaš bila na 8. mjestu u II. izbornoj jedinici i preferencijalno osvojila 8077 glasova, odnosno 10,84%. Osim njih, vrlo dobre rezultate za HNS donijeli su Ivan Vrdoljak, koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima skočio sa 2. na 1. mjesto liste i međimurski župan Matija Posavec, koji je u III. izbornoj jedinici skočio sa 4. na 2. mjesto liste.

Tri faktora za uspjeh

“Ovo je pokazalo da građani mogu birati osobu imenom i prezimenom. Mislim da smo odradili posao, a kad to napravite, građani to prepoznaju i daju vam šansu i mogućnost da to i dalje radite”, glasi objašnjenje Anke Mrak Taritaš.

Slično razmišlja Igor Kolman, koji kaže da su tri faktora utjecala na uspjeh: “Prvo, HNS je etablirana politička stranka s brojnim članstvom koje je dobro odradilo kampanju, drugo, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Ivan Vrdoljak bili su među najuspješnijim ministrima, i treće, dio birača prepoznaje HNS kao stranku koja je na braniku građanskih i liberalnih vrijednosti i ti ljudi nam vjeruju”, pojasnio je Kolman.

Usto, u HNS-u podsjećaju da su u anketama redovito podcjenjivani, a onda na izborima prolaze vrlo dobro. Recimo, na posljednjim lokalnim izborima, u svibnju 2013., HNS je dobio 11 gradonačelnika, 19 njihovih zamjenika i tri župana te šest zamjenika i došao na poziciju treće političke snage u državi. Na nedjeljnim izborima Hrvatska raste najbolje je rezultate postigla na sjeverozapadu Hrvatske gdje je baza HNS-a; u Varaždinu 48, a u Čakovcu čak 62 posto glasova.

Sada slijede pregovori o budućoj vladi i suradnici Vesne Pusić uvjeravaju da su spremni prepustiti Mostu ulogu druge stranke u Vladinoj koaliciji, a podržavaju i Božu Petrova koji traži brže reforme u zemlji.

‘Želimo Most u Vladi’

“Što se nas tiče, ako Most želi reformu lokalne uprave ili zdravstvenog sustava, odmah mogu preuzeti ministarstva uprave i zdravlja i krenuti u transformaciju sustava. Ali želimo ih u našoj Vladi, a ne izvan, i to s punom odgovornosti za provedbu reformske politike koju zagovaraju”, smatraju u HNS-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:04