OŠTRO OSUDILI

HNS OSUDIO NAPAD HVIDRE NA PUPOVCA 'To je nedopustivo i svjesno podizanje tenzija retorikom koja ne priliči 21. stoljeću'

Na fotografiji: Milorad Batinić
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatska narodna stranka (HNS) u petak je osudila istup HVIDRA-e o Miloradu Pupovcu ocijenivši ga kao "apsolutno nedopustivi verbalni napad na nacionalne manjine".

"HNS kao liberalna stranka želi jasno istaknuti da današnji istup HVIDR-e smatramo još jednim nedopustivim verbalnim napadom na nacionalne manjine u Hrvatskoj, svjesnim podizanjem tenzija u društvu i retorikom koja ne priliči 21. stoljeću, i to najoštrije osuđujemo", poručio je predsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić.

Dodaje se kako je cilj HNS-a nastavak borbe za pristojnu, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku te da će uvijek biti na strani svih manjina, vjerskih, nacionalnih, seksualnih i bilo kojih drugih.

"Smatramo da je svaka demokracija snažna onoliko koliko su snažna prava manjina u nekom društvu", navodi se u priopćenju.

Glavni odbor HVIDRA-e osudio je u petak izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj i nije relevantan predstavnik svih Srba.

Iz HNS su naglasili kako su u izjavama predstavnika HVIDRA-e "iščitali i malovjerojatan, ali potencijalni iskorak" te organizacije.

"Izgleda da su ozbiljno počeli osuđivati ustaštvo, NDH i svaku aluziju na taj nedemokratski režim. To nam daje za pravo vjerovati da će ubuduće svaki istup ljudi poput Marka Skeje, Dražena Keleminca, uzvik 'Za dom spremni' i isticanja slova U, jednako žustro osuditi i tražiti preispitivanje kaznene odgovornosti", zaključuje se u priopćenju HNS-a.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e Josip Periša prethodno je, na konferenciji za medije HVIDRA-e, kazao kako ga "deprimira kada na fasadi neke zgrade vidi 'ušato u' ".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:49