RASPRAVA O PDV-U NA NOVINE: 5 ILI 10 POSTO

HNS podijeljen: dio za oglase kao kriterij, drugi za 25.000 riječi

 CROPIX

Iako je u utorak završena saborska rasprava o izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, još nije jasno hoće li stopa PDV-a biti smanjena na pet posto za sve informativne dnevne novine, samo za dio njih ili će svima ostati 10 posto.

Linić u neprilici

Vladin prijedlog da se snižena stopa PDV-a primjenjuje samo na dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove s ukupno najmanje 25.000 riječi najprije je oštro kritizirala oporba. A onda je odmak od vladina prijedloga neočekivano napravio i HNS koji sada smatra kako odredba o 25.000 riječi nije dobro rješenje.

Ali, HNS nije predložio izmjenu sporne odredbe. Prema riječima zastupnika Igora Kolmana, klub HNS-a podržati će amandman na Zakon o PDV-u što ga je u utorak podnio nezavisni zastupnik Josip Kregar. Po Kregarovu amandmanu, kriterij za oporezivanje dnevnih novina bila bi količina oglasa, a ne broj riječi. Kregar predlaže da se snižena stopa PDV-a od pet posto ne odnosi na tiskovine “koje u cijelosti ili dijelom većim od polovice opsega sadrže oglase ili služe oglašavanju”.

Tiskovinama u kojima oglasi čine više od polovice sadržaja, dakle, ne bi se smanjio PDV.

- Kriterij sa 25.000 riječi nije pametno rješenje. To bi u provedbi dovelo do kaosa, a ministar Linić našao bi se u neprilici. Tko će mi reći jesu li i riječi u križaljci riječi koje se broje? Prijedloženo rješenje sadrži i moguću nepravednost. Manji i lokalni listovi izgubili bi mogućnost ravnopravnog tržišnog natjecanja, što je suprotno Ustavu, objasnio je Kregar. Uvjeren je da bi prihvaćanje vladinog prijedloga dovelo do ustavnog spora.

Gotovo identičan amandman dao je u utorak i oporbeni HDZ, koji je protiv vladinog prijedloga. “S ciljem postizanja ravnopravnog tretmana svih na papiru otisnutih novina na hrvatskom tržištu, predlažemo da sniženu stopu PDV-a od pet posto imaju sve novine osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju”, stoji u objašnjenju HDZ-ovog amandmana.

Časopisi za kulturu

Zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak kaže kako HDZ nije protiv smanjenja PDV-a za dnevne novine na pet posto, ali da se protive kriteriju od 25.000 riječi jer smatraju da je netransparentan.

- Tko će brojiti riječi u dnevnim novinama, pita se Glavak koja je kritizirala vladin prijedlog i na saborskim odborima.

HDZ amandmanom predlaže i ravnopravan porezni tretman znanstvenih časopisa i onih za kulturu i umjetnost. Za razliku od vladinog prijedloga koji je sniženu stopu PDV-a predvidio za znanstvene časopise, HDZ traži da se po sniženoj stopi PDV-a oporezuju i časopisi za kulturu i umjetnost.

Vesna Pusić uz Vladu

Iako to nije predloženo HDZ-ovim amandmanom, zastupnica Glavak smatra da bi se snižena stopa PDV-a trebala primjenjivati i za lokalne tjednike koji, kaže, “najviše od svih tiskanih medija informiraju javnost na lokalnoj razini”. A jednako tako uvela bi nižu stopu PDV-a i za lokalne radio postaje.

Za Glavak je nelogično i to da sniženom stopom PDV-a nije obuhvaćena Hina koja ionako za svoj rad dobiva novac iz državnog proračuna.

I dok je bilo očekivano da će HDZ kritizirati Vladin prijedlog, stav HNS-a čudi budući da je šefica te stranke Vesna Pusić podržala prijedlog Zakona o PDV-u na sjednici užeg kabineta, a za njega su glasali i svi HNS-ovi mnistri na sjednici Vlade.

Osim toga, kriterij o najmanje 25.000 znakova predložili su stručnjaci Ministarstva kulture koje vodi HNS-ova ministrica Andrea Zlatar Violić. Ministar financija Slavko Linić samo je ugradio predložene kriterije u svoj novi Zakon o PDV-u.

- Kregarov prijedlog sada nam se čini kao bolje rješenje, objasnio je Kolman HNS-ov zaokret. Nisu, međutim, svi u HNS-u načisto po kojem bi se kriteriju trebala određivati niža stopa PDV-a za dnevne novine.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh jučer nam je kazao kako osobno misli da je predloženo vladino rješenje dobro.

Izbjegavanje sukoba

- Novine koje se sastoje od nadnaslova, naslova i podnaslova ne trebaju imati niži PDV. Meni se ipak sviđaju novine u čijoj se izradi koriste ozbiljniji intelektualni napori. Zalagat ću se za predloženo rješenje sa 25.000 riječi, rekao je.

Upravo je Beus u ime HNS-a u utorak podnio amandmane na Zakon o PDV-u, ali tim se amandmanima ne dira u spornu odredbu o 25.000 riječi. HNS je predložio, na primjer, da se porezno jednako tretiraju obične i elektronske knjige, ali nije predložio amandman kojim bi se uveo drugačiji kriterij za primjenu snižene stope PDV-a.

HNS vjerojatno želi izbjeći situaciju u kojoj će izravno rušiti vladin prijedlog koji je do jučer podržavao. Umjesto toga, HNS će podržati amandman zastupnika Kregara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:34