PRVE REAKCIJE

HNS POZDRAVIO KUŠČEVIĆEVU OSTAVKU 'Svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost'

 
Ivan Vrdoljak
 Dragan Matic / CROPIX

Nakon što je objavljeno da je Lovro Kuščević dao ostavku na mjesto ministra uprave, s prvom reakcijom javio se HDZ-ov koalicijski partner HNS.

- HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka, naveli su u HNS-u.

Mirando Mrsić: 'Nekretninska Vlada treba otići'

Saborski zastupnik i predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić na Twitteru je zatražio ostavke i drugih ministara.

- Kada bi Kuščević bio jedini!? Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska vlada treba otići. Vrijeme je da Plenković podnese ostavku. Dosta je bilo! Izbori su jedina opcija za Hrvatsku! Odlazite i prestanite mučiti Hrvatsku!, napisao je Mrsić.

Davorko Vidović: 'Ovo će dovesti do pomaka u HDZ-u'

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović u razgovoru za televiziju N1 izjavio je da je Kuščevićeva ostavka njemu očekivana.

- Plenkovć je samog sebe doveo u pat poziciju, ovo je izlaz koji nije na njegovu političku korist. To će dovesti do određenog pomaka u HDZ-u u pogledu odnosa političkih snaga jer politički tajnik, barem što se može pročitati, nije pripadnik struje koja je dominantno sklona Plenkoviću. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti tko će biti imenovan, izjavio je Vidović.

- Plenković sada nema prevelikog prostora za manevriranje, bit će mu važne ruke HNS-ovaca jer Bandić ne kontrolira sve svoje zastupnike u saborskom klubu. Što se tiče HNS-a, mislim da je ta stranka definitivno profućkala svoju vjerodostojnost, slijedi joj marginalizacija, nestajanje ili eventualno pretvaranje u regionalnu stranku na sjeverozapadu Hrvatske. Razmjeri štete koju su napravili je da ih nitko ne želi vidjeti u svojem društvu, svakome bi bili uteg, a ovo što je u zadnje vrijeme počeo raditi njihov Matija Posavec je zakašnjeli pokušaj, ustvrdio je Vidović.

'Borba protiv korupcije SDP-ov prioritet'

O Kuščevićevoj ostavci oglasio se i SDP-ov glavni tajnik Nikša Vukas.

- U cijeloj priči vezanoj za afere Lovre Kuščevića, koje i svi mi koji smo pozorno pratili ne možemo izbrojati, važnu ulogu su odigrali mediji koji rade svoj posao i ukazuju na ovakve anomalije na dužnosničkim pozicijama. Nažalost, vidimo da i u slučaju Lovre Kuščevića, kao i prethodnih ministara s aferama, izostaju reakcije institucija. Nedostatak pravne sigurnosti stvara nepovjerenje u sustav, a to je jedan od razloga zbog kojih ljudi iseljavaju iz Hrvatske. SDP će dati svoj doprinos borbi protiv korupcije kroz niz antikorupcijskih mjera koje ćemo uskoro predstaviti javnosti. Borba protiv sveprisutne korupcije nam je prioritet, napisao je Vukas na Twitteru.

Maras: 'Imamo najkorumpiraniju Vladu od neovisnosti'

Ostavku je komentirao i Gordan Maras (SDP), prenosi Dnevnik.hr.

- To je ono što je SDP tražio od početka, kad se ova afera otvorila. To je svima u Hrvatskoj bilo jasno, osim očito gospodinu Plenkoviću, gospođi Kolindi Grabar-Kitarović i HDZ-u, koji su do zadnjega branili ministra Kuščevića, sve dok to više nije bilo apsolutno nemoguće. Ono što mi danas imamo na djelu je evidentno najkorumpiranija Vlada koju je Hrvatska imala od svoje neovisnosti, poručio je Maras.

Beljak: 'Nije Kuščević jedini koji mora otići'

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, ističe kako je ostavka očekivana.

- Mislim da je to bilo očekivano s obzirom na gomilu afera koje su se vezale uz gospodina Kuščevića, ali nije on jedini. Ja osobno bih bio zadovoljan kad bi ostavku dao i gospodin Plenković i cijela Vlada, i kad bismo išli na prijevremene izbore. Da je došlo do rasprave u Saboru, ne bi bilo načina da ga (Kuščevića, op.a.) bilo tko više brani, poručuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:49