NESUGLASICE U KOALICIJI

HNS PRIOPĆENJEM UPOZORIO PLENKOVIĆA Imenovanjem Glunčića na čelo Ekspertne radne skupine zaustavila bi se kurikularna reforma, a ona nema alternative

Blaženka Divjak i Ivan Vrdoljak
 Davor Pongracic / CROPIX

Hrvatska narodna stranka (HNS), u priopćenju objavljenom u srijedu, ocijenila je kako bi imenovanjem Matka Glunčića za voditelja Ekspertne radne skupine bilo zaustavljeno eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme, a obrazovna reforma, ističe se, nema alternative.

Na čelo Ekspertne radne skupine bira se kompetentna i stručna osoba koja zadovoljava propisane kriterije, a Glunčić ne zadovoljava uvjete i otvoreno govori protiv reforme, stoji u priopćenju.

- Njegovo je imenovanje kontra plana rada Vlade i preporuka Europske komisije (EK)... Glunčić je bio u vijeću roditelja jedne škole koja se prijavila za sudjelovanje u eksperimentalnom provođenju reforme i otvoreno blokirao da škola bude uključena u eksperimentalnu provedbu reforme - stoji u priopćenju. Njegove izjave o neslaganju s eksperimentalnim uvođenjem kurikularne reforme potvrđuju kako bi to imenovanje zaustavilo prvo eksperimentalnu, a zatim i cjelovitu reformu, poručuje HNS.

HNS dodaje kako izbor voditelja ERS-a nije sukob između ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te Matka Glunčića ili premijera Andreja Plenkovića. Podsjeća kako su profesori radili na kurikulima, koje su recenzirali stručnjaci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te stručnjaci iz svjetskih obrazovnih institucija, i da su svi dobili odlične ocjene, osim povijesti, što će se, poručuje HNS, korigirati.

- Sasvim je jasno da Hrast želi uvesti svjetonazor u obrazovni sustav, što je za HNS potpuno neprihvatljivo. U školi se mogu učiti sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi djece i prezentirani na pluraristički način. Onaj tko sprječava obrazovnu reformu, želi da naša djeca ostanu u tamnici 19. stoljeća - navodi HNS.

Stranka Hrast u srijedu je u priopćenju dala podršku imenovanju Matka Glunčića za voditelja Ekspertne radne skupine (ERS) za provođenje kurikularne reforme, a ministricu Divjak optužili su da je "svojim agresivnim pristupom spremna zgaziti sve stručne argumente kako bi uvela bilo kakvu reformu i kako bi HNS to mogao prikazati svojom političkom pobjedom".

Naglašava i kako je u mandatu ministrice Divjak osigurano više od dvije milijarde kuna za obrazovanje, a većim dijelom izvor financiranja je EU ili EK. Novac je namijenjen za strukovno obrazovanje, povećanje plaća, provedbu i evaluaciju kurikularne reforme, za znanstvene centre izvrsnosti i zapošljavanje 101 mladog znanstvenika, za reformu postojećih ili izradu novih studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja sukladno metodologiji Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira (HKO) te za strateški projekt Centar za napredne laserske tehnike.

- Već su odabrane 72 škole za početak pilot-projekta kurikularne reforme koji počinje ovu jesen, 215 škola prijavljeno je za eksperimentalni program, 8000 dodatnih stipendija za najugroženije i prvi put 3400 STEM stipendija, 250 mladih znanstvenika dobili su priliku ostati u Hrvatskoj, kao i 350 reaktiviranih stručnjaka koji su radili na kurikularnoj reformi - navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:41