OPSTANAK KOALICIJE

HDZ I HNS SE IPAK DOGOVORILI, VRDOLJAK PRISTAO NA PLENKOVIĆEVU PONUDU: Jedan od sudionika ključnog sastanka otkrio što se dešavalo u Banskim dvorima

 
 CROPIX

Drama u vladajućoj koaliciji je završena. HDZ i HNS ipak su postigli politički dogovor da dvoje HNS-ovih ministara ostanu u Vladi, unatoč najavama s obje strane kako nema popuštanja i da će se vladajuća većina raspasti zbog spora oko povišice plaća učiteljima i nastavnicima.

Nakon sastanka svih članova vladajuće koalicije na kojima je HDZ-ovim partnerima predstavljen nacrt državnog proračuna za 2020. godinu, održan je i bilateralni sastanak HNS-HDZ na kojemu je postignut politički dogovor prema kojemu će HNS-ovi ministri danas na sjednici Vlade dići ruke za proračun, iako u njega neće biti ugrađeni originalni HNS-ovi zahtjevi za povećanjem plaća učitelja od šest posto.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zadovoljio se obećanjem premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da će Vlada do 30. lipnja iduće godine urediti koeficijente složenosti poslova za sve radnike u javnom sektoru, a ako se taj posao ne napravi do tada, da će učitelji svejedno od 1. srpnja dobiti dva posto veće koeficijente na svoje plaće.

Očito je kako je HNS reterirao jer će njihovi ministri podržati proračun iako nisu dobili ni traženo povećanje koeficijenata niti su dobili kompenzacijske mjere teške 150 milijuna kuna koje bi učiteljima bile isplaćene dok se ne dogovore koeficijenti. Podsjetimo, HNS je tvrdio da neće podržati proračun ako tih mjera ne bude.

Vrdoljak je nakon sastanka s Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem objavio plan za koji smatra da će zadovoljiti sindikate, a ako ih ne zadovolje, onda, kako doznajemo, Vlada neće platiti dane štrajka u školama.

- To je politički dogovor koji će biti predstavljen sindikatima. Mene veseli da pored rasta osnovice plaća svih radnika u državnim i javnim službama od 6,12 posto imamo za pola godine i povećanje koeficijenata za učitelje od dva posto da oni koji rade na reformi i dalje budu aktivni - poručio je Vrdoljak.

Drugi izvor iz HNS-a kaže kako su napokon došli na svoje i da to njih zadovoljava, a ako sindikati ne pristanu, neće im se platiti dani u štrajku.

Nakon koalicijskog sastanka, a zatim i bilateralnog sastanka HDZ-HNS, glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izvijestio je novinare o dogovoru s HNS-om i izrazio nadu da će se i učiteljski sindikati koji su u štrajku vratiti za pregovarački stol.

- Mi idemo pred Sabor s rebalansom proračuna, proračunom, setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i zakonom o blagdanima. Oko toga postoji konsenzus i svi članovi koalicije su se usuglasili da su prijedlozi dobri te kako ih podržavaju. Nakon zajedničkog sastanka razgovarali smo s predstavnicima HNS-a. Dogovorili smo da idemo s tekstom proračuna kakav je Vlada predvidjela, a dogovorili smo se da se ubrza rad na Uredbi o koeficijentima i da ona bude gotova do 30. lipnja. Kako bismo stvorili jedan pozitivan pritisak na izradu uredbe, odlučili smo kako bismo u slučaju da ona ne bude donesena do 30. lipnja, išli s dva posto gore za one resore koji su potplaćeni, a to su policija i prosvjeta - rekao je Jandroković. Najavio je da će se o ovom novom prijedlogu razgovarati sa sindikatima i kako vjeruje da je Vladina ponuda dobra.

Sličnu priču ispričao je nakon sastanka stranačkog vrha i šef HNS-a.

- To je poruka povjerenja i učiteljima i roditeljima, ja i dalje vjerujem u reformu obrazovanja - rekao je Vrdoljak, a na pitanje novinara misli li da će sindikati učitelja (koji traže povećanje koeficijenata 6,11 posto) biti zadovoljni ovim dogovorom, odnosno obećanjem da će od 1. srpnja dobiti samo dva posto veće koeficijente, poručio je kako on nije sindikalist već predsjednik HNS-a i koalicijski partner u Vladi.

- Ja to gledam s aspekta provedbe strategije obrazovanja. Nisam član sindikata, Vlada će pregovarati sa sindikatima. Želja (učiteljskih) sindikata bila je povećanje plaća za 6,11 posto, a rezultat današnjeg političkog dogovora rezultirat će ukupnim povećanjem njihovih (učiteljskih) plaća iduće godine od 8,12 posto - rekao je Vrdoljak.

Međutim, sindikalni čelnici Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Željko Stipić nisu impresionirani političkim dogovorom HDZ-a i HNS-a, kažu da su već i ranije rekli kako ih u štrajku i njihovim zahtjevima ne zastupa HNS, te da ih ne zanimaju dogovori vladajućih stranaka.

Zasad, kažu, nemaju razloga prekidati štrajk učitelja, te čekaju da ih Vlada pozove na ozbiljne pregovore na kojima bi im prezentirala konkretnu ponudu. Mihalinec kaže kako politički dogovor HDZ-a i HNS-a o povećanju koeficijenata učitelja samo za dva umjesto šest posto njemu nije prihvatljiv.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je za Jutarnji list kako sa sindikatima što prije treba sjesti za stol i obnoviti dijalog, a da će tome pomoći politički kompromis koji je jučer postignut.

Jedan od sudionika sastanka vladajuće koalicije rekao nam je - prije nego što je malo kasnije postignut dogovor HDZ-a i HNS-a - kako je već tada bilo jasno da šef HNS-a Ivan Vrdoljak želi pronaći bilo kakvo rješenje kako bi HNS mogao ostati u Vladi.

- Vrdoljak želi spasiti obraz, želi se ograditi od sindikalne inicijative (povećanje koeficijenata plaća učitelja za 6,11 posto) i želi da Vlada izađe s nekom, bilo kakvom korekcijom koeficijenata za učitelje - kaže.

HNS-ovci su na koalicijskom sastanku, kažu nam neki sugovornici, govorili su da su u Vladu ušli s dva resora (obrazovanje i graditeljstvo) i kako im HDZ mora omogućiti da imaju pokriće za iduće izbore, a to su veće plaće prosvjetarima.

- Plenković je rekao da obrazovanje i subvencije za stambene kredite nisu postignuće HNS-a nego Vlade - kaže jedan od naših sugovornika.

Izvori sa sastanka HDZ-a i HNS-a kažu da su se razmatrali različiti modeli kako premostiti problem. HDZ-u je, govore sugovornici iz te stranke, bilo važno nekoliko stvari - da tekst proračuna na Vladu ide kako je predviđeno, što je i dogovoreno, te da se pokaže ozbiljnost i odgovornost prema drugim reformama koje su radili - setom poreznih zakona, minimalnom plaćom i zakonom o blagdanima.

I na užem kabinetu Vlade se razgovaralo o proračunu, a kako doznajemo, dvoje HNS-ovih ministara Štromar i Divjak na tom su sastanku uglavnom šutjeli.

HDZ-ovci s kojima smo večeras razgovarali kažu kako nisu iznenađeni ovakvim razvojem situacije.

- Ništa drugo osim dogovora nisam ni očekivao - kazao je jedan istaknuti HDZ-ovac koji je od početka krize s HNS-om govorio da će se problem riješiti jer nikome ne odgovaraju izbori.

- Da je HNS napustio Vladu, trebalo bi riješiti i njihove kadrove koji su smješteni po raznim ministarstvima i poduzećima, jer ne radi se samo tu o dva njihova ministra. I zato je bilo jasno da će oni tražiti rješenje za ostanak u Vladi - komentirao je naš sugovornik iz HDZ-a. Kaže kako će sada očito i jedna i druga strana imati svoju priču kako su napravili pomak, ali da tu zapravo "nitko nije poentirao".

- Sve je to bilo očekivano, za Plenkovića je predsjedanje EU-om najvažnije, pa nisam ni mislio da će doći do neke drame - kazao je kratko jedan član HDZ-a, dodajući kako je ovim dogovorom samo pronađena izlika za HNS da ostane u Vladi, jer je sve što su dogovorili "na dugom štapu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:51