SAVEZ ZA PARLAMENTARNE IZBORE

HOĆE LI DOBITI VAŠ GLAS? FORMIRA SE NOVI BLOK Čačić: Na izbore želim s Kosor, Linićem, Jurčićem...

Darko Tomaš/CROPIX

Ivo Josipović: Sve je to science fiction, s Čačićem uopće nisam razgovarao o zajedničkom izbornom nastupu

Točno je, razmišljamo o okupljanju istaknutih pojedinaca i manjih stranaka u koaliciju centra. Reformisti će na parlamentarnim izborima sigurno osvojiti tri zastupnička mandata, no ako želimo dobiti glasove birača na nacionalnoj razini, trebamo poznate ljude kao što su Jadranka Kosor, Slavko Linić, Ivo Josipović, Ljubo Jurčić, ali i neke neopredijeljene stranke, kao što su Novi val, Demokratski centar, možda HNS iz Međimurske županije i neki drugi - potvrdio je Radimir Čačić glavne crte članka u Globusu, prema kojima je u snažnoj kampanji kojom želi okupiti treći politički blok za predstojeće izbore.

Centristički blok

Čačić je, u razgovoru koji smo vodili u srijedu oko podneva, eksplicitno naveo skupinu gorespomenutih političara koji bi trebali predstavljati svojevrsni nukleus budućeg centrističkog bloka. Prema njemu, desno krilo spektra potpuno je zauzeo HDZ s partnerima, dok su na ljevici SDP, HNS, IDS, Laburisti, ORaH pa i Živi zid sa svojim protestnim biračima. Čačićev je zaključak da je slobodan prostor među biračima centra, koje bi mogla ujediniti inicijativa iza koje stoje reformisti.

Svakako je najzvučnije ime Ive Josipovića, donedavnog predsjednika, koji je u nedavnom intervjuu za Jutarnji najavio povratak u politiku.

Ali kada ga je novinar jučer pitao koliko ima istine u tome da bi se priključio Čačićevu bloku, Josipović je povezivanje svog imena s inicijativom čelnika Reformista sarkastično opisao dvjema riječima: “Science fiction”. U prijevodu, znanstvena fantastika.

Uz opasku kako uopće nije pričao s Jadrankom Kosor i Slavkom Linićem, Josipović je objasnio da je s Čačićem razgovarao o političkim prilikama, ali i demantirao da postoje čak i naznake dogovora o njihovu zajedničkom izbornom nastupu. - Sačekajmo, tek dva mjeseca nisam predsjednik i jako je daleko govoriti o tome kako ću se angažirati na izborima - rekao je Josipović. Njegova reakcija sugerira da ima bitno drukčije planove od Čačićevih. Iako su ga Reformisti podržali u predsjedničkoj kampanji, baš kao i pojedine prijedloge bivšeg šefa države, kao što je depolitizacija prilikom izbora rukovodećih kadrova u javnim i državnim tvrtkama, Čačić i Josipović nikad nisu bili bliski. Primjerice, Josipović je smatrao da Radimir Čačić treba podnijeti ostavku u Vladi zbog prometne nesreće koju je skrivio i sudskog procesa koji se vodio u Mađarskoj.

Siguran sjeverozapad

Slavko Linić jedan je od najvažnijih Čačićevih saveznika, prvenstveno zato što Reformisti izvan sjeverozapadnog dijela zemlje nemaju gotovo nikakav utjecaj. Zahvaljujući dugogodišnjem političkom utjecaju, Linić bi trebao osigurati jedan ili dva mandata u Primorsko-istarskoj (VIII) izbornoj jedinici, i to, ponajprije, nauštrb SDP-a i Kukuriku koalicije.

- Nedavni lokalni izbori pokazuju da na sjeverozapadu sigurno osvajamo tri zastupnička mandata, a drugdje za svakog novog zastupnika treba prijeći izborni prag od pet posto - rekao je Čačić, uvjeren da Linić to može odraditi.

Raskol HNS-a

Međutim, zbog nekih postupaka i stavova, otvara se pitanje kredibiliteta te dvojice političara kod biračkog tijela na koje računaju. Slavko Linić je nedavno potpisao peticiju kojom se osuđuje pritvaranje Milana Bandića, koji je pod istragom zbog korupcije, a nekoliko puta je izjavio da će u politici ostati kako bi srušio Zorana Milanovića. Zbog takvih izjava, Linića se sve češće uspoređuje sa Zdravkom Tomcem, koji je poslije razlaza s Ivicom Račanom postao najžešći kritičar bivše stranke.

A u razgovoru za Jutarnji Čačić je, baš kao i Linić, dao do znanja kako misli da je nedopustiv pritisak pravosuđa na Bandića. Iako su godinama bili politički protivnici, Čačić je u srijedu Bandića opisao kao uspješnog gradonačelnika i dodao da računa na njegove birače. Što znači da je vjerojatno spreman i na koaliciju, bude li Bandić mogao sudjelovati na izborima.

Čačić se nada i raskolu u HNS-u jer je međimurski župan Matija Posavec prošli tjedan zatražio da HNS na iduće izbore ne iziđe u koaliciji sa SDP-om. No, u HNS-u zasad prevladava stav kako treba ostati u Kukuriku koaliciji, a izgledi da Posavec preuzme stranku i odredi novu strategiju - ravni su nuli. Naposljetku, pitanje je i je li Jadranka Kosor zainteresirana za izborni savez s Čačićem i Linićem, s kojima se u posljednja dva desetljeća neprekidno nalazila na suprotnim stranama.

Izdvajamo