STAVOVI O PRAVIMA HOMOSEKSUALACA

HOĆE LI GAY PAROVI SMJETI POSVAJATI DJECU? Kako je jedan zakon raskolio vladajuću većinu i tko će sve u Saboru biti protiv HDZ-ova prijedloga

 
Nada Murganić
 Krasnodar Persun / CROPIX

Prijedlog Zakona o udomiteljstvu o kojemu će Sabor raspravljati u četvrtak stavlja na veliku kušnju vladajuću većinu. To bi mogao za HDZ biti dosad najteži test jer je njihov najvažniji partner, HNS, zbog kojeg su se riješili mostovaca, donošenje zakona uvjetovao amandmanom s kojim se u HDZ-u ne slažu. HNS-ovci traže da se udomljavanje djece omogući i istospolnim zajednicama i neformalnim životnim partnerima. Zbog golemih prijepora za danas je najavljen sastanak HDZ-a sa svim koalicijskim partnerima.

Prijeti li opasnost HDZ-u da ostane sam u trenutku izglasavanja zakona? Klub čija većina članova dijeli isto mišljenje s HDZ-ovcima jesu mostovci i dvoje “odbjeglih” iz Kluba HDZ-a, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Čelnik Mosta Božo Petrov nije ostavio dileme kad je izjavio “kako djeca nastaju, odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene te s obzirom na to Sabor treba donijeti i odluke o udomiteljstvu”. No, to još uvijek ne znači da će Most poduprijeti HDZ. Njima ne pada na pamet pomagati Vladi, rekao je Nikola Grmoja i dodao kako HNS-ov amandman smatra “vrhuncem licemjerja jer su njihovi ministri podržali verziju zakona u kojoj nema spomena istospolnim zajednicama”.

Ideologija

Taj preokret predsjednik HNS-ova Kluba Milorad Batinić pojasnio je time što zakon nudi “niz poboljšanja u tehničkom smislu”, ali da ga u drugom čitanju valja “poboljšati”. To što su u prvom odbili SDP-ov amandman o istospolnim zajednicama Batinić je pripisao manjkavom rješenju - zaboravili su na neformalne životne partnere. Ideološki se s HDZ-om slažu i Neovisni za Hrvatsku. Uz ogradu: “Ako HDZ-u bude stalo do naših glasova, pitat će što bi mi tu još dodali. Ako ih to ne zanima,a onda zakon neće proći i nikom ništa - neka pišu drugi”, poručuje Hasanbegović.

Ostane li HNS pri svome, a i dio manjinaca stoji na istoj liniji, HDZ će se morati osloniti na Bandićev Klub, Klub HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, ali ni to mu neće lako ići. Ni tamo se ne može očekivati unisona podrška. Zakon je na tankom ledu: prebrojavanje tko je za ili protiv ovaj put ne odgovara uhodanoj podjeli političkih snaga.

HDZ ne može računati na glas, primjerice, potpredsjednika Sabora Furija Radina koji se nalazi u vladajućoj kvoti. Radin kaže da apsolutno podržava HNS: “Cilj treba biti isprazniti domove i dati priliku djeci za ljubav. Tamo gdje postoji ljubav - to je za mene obitelj, bez obzira na to jesu li tradicionalne ili istospolne. A sposobnost za nju i to tko ima pravo na udomljavanje treba biti jednako testirana i kod jednih i kod drugih. Kao psiholog znam da se sreća, ali i seksualna orijentacija djece, uopće ne razlikuju u istospolnoj i tradicionalnoj zajednici”. Sličan stav treba očekivati i od predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca. Kao i od niza nezavisnih, Bojana Glavaševića, Miranda Mrsića, Marka Vučetića koji će glasati za amandman.

Neodlučni

U Bandićevom Klubu je živahno. Darinko Dumbović je, primjerice, još neodlučan. Iako je njegov “osobni stav da svatko treba imati jednake šanse” kaže da će dileme pokušati usuglasiti danas na zajedničkom sastanku. “Kad je u pitanju naš Klub, teško je postići monolitnost. Pokušat ćemo se dogovoriti na miran način, nas više interesira ono što se događa u našim županijama, meni su sisačko-moslavački problemi prioritet”, kaže on.

Bivši SDP-ovac Zdravko Ronko još ne zna što će. Čeka da se upozna s materijom, napominje da je u SDP-u bio među konzervativnijima, “ali to ne znači ni da je protiv niti da je za”. Ljuti ga povezivanje s Bandićem, jer je tamo iz tehničkih razloga, a ne zato što dijele ista uvjerenja. Branko Hrg koji sjedi u Klubu s Darinkom Kosorom, Branimirom Glavašem i Goranom Dodigom kaže da sigurno zna jedno: “Dodig i ja nećemo glasati za HNS-ov amandman jer je za mene brak zajednica muškarca i žene. U klubu dopuštamo heterogenost”.

Većina opozicije će podržati HNS. IDS-ov Boris Miletić drži da se “svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, treba omogućiti jednak status i jednake mogućnosti”. Glasova Anka Mrak Taritaš čiji Klub broji pet članova sa Silvanom Hreljom ironično kaže da se nada da će HNS podržati amandmane Glasa da istospolne zajednice imaju pravo na udomljavanje. Bi li se mogao dogoditi presedan - da zakon ne prođe? Teško. “Imajući na umu trgovačku ucjenjivačku koaliciju, do toga neće doći”, drži Anka Mrak Taritaš.

HDZ sigurno neće riskirati. U slučaju da procijene da bi im zakon mogao pasti u vodu, vjerojatno će posegnuti za odgodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:31