NOVI USTROJ

HOĆE LI HRVATSKA UKINUTI ŽUPANIJE? Mostova ministrica najavila čak tri modela teritorijalnog preustroja države

 Dragan Matić / EPH

Jedna od ključnih reformi vlade Tihomira Oreškovića je ona lokalne i područne samouprave. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović najesen će javnosti predstaviti čak tri modela prema kojima bismo konačno krenuli u teritorijalni preustroj države. Proći će onaj prijedlog koji postigne najširi društveni i politički konsenzus, piše tportal .

Hrvatska danas ima 428 općina i 127 gradova, 20 županija i Grad Zagreb. Prema podacima Ministarstva uprave, plaćamo čak 8.354 dužnosnika u predstavničkim tijelima lokalne samouprave (općinska i gradska vijeća, županijske skupštine, Skupština Grada Zagreba) te još 1.322 dužnosnika u izvršnim tijelima lokalne samouprave (župani, gradonačelnici, zamjenici župana, zamjenici gradonačelnika, zamjenici načelnika, gradonačelnik Zagreba i zamjenici).

Koalicijski partneri HDZ i Most slažu se da se reforma mora provesti, no ne slažu se oko modela na koji će se to i ostvariti, odnosno, hoće li biti ukinute županije i smanjen broj općina i gradova, hoće li Hrvatska biti i regionalizirana. Most zagovara regionalizaciju i ukidanje županija, HDZ se ukidanju županija oštro suprotstavlja.

Ministrica Jurlina Alibegović na pitanje o mogućem ukidanju županija kaže sljedeće: 'U ovom trenutku o konkretnom broju jedinica u budućem teritorijalnom ustroju, broju regionalnih jedinica i njihovoj ulozi u budućem sustavu lokalne i područne samouprave ne može se govoriti jer se prikupljaju i obrađuju podaci. Analizirat će se sve: demografski, geografski, društveni, gospodarski i fiskalni pokazatelji, postojeći administrativni kapaciteti općina i gradova te teritorijalna distribucija javnih usluga.'

'U odnosu na postojeće stanje predložit će se tri alternativna modela organizacije lokalne i područne (regionalne) samouprave koji će predstavljati kombinaciju prijedloga za teritorijalnu organizaciju (optimizacija lokalne samouprave kroz manje ili veće intervencije u postojeći teritorijalni ustroj) te prijedloga za promjene u načina organizacije obavljanja javnih usluga (utvrđivanje različitog opsega poslova koje obavljaju veće i manje jedinice lokalne samouprave). Svaki od predloženih modela organizacije sadržavat će razrađene instrumente financiranja rada jedinica lokalne i područne samouprave, mehanizme međuopćinske suradnje, financijske poticaje za dobrovoljno spajanje jedinica i sustav pomoći jedinica područne (regionalne) samouprave i središnje države općinama i gradovima koji nisu u mogućnosti sami obavljati poslove iz svoje utvrđene nadležnosti. Konačno, svaki od postojećih modela pratit će detaljna analiza financijskog učinka provedbe te razrađeni akcijski plan provedbe', ističe ministrica Alibegović Jurlina u izjavi za tportal .

Izrada prijedloga modela dovršit će se do jeseni 2016., nakon čega će sva tri prijedloga modela biti predstavljena na javnoj raspravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:40