ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

HOĆE LI 'LOKALNI ŠERIFI' POSTATI NESMJENJIVI? Kuščević brani nove izmjene, a oporba poručuje: 'Ovo je čisti 'Lex faraon''

 
 Damjan Tadić / Hanza Media

Hrvatski sabor u srijedu raspravlja o konačnoj verziji izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koje je oporba prije dva tjedna žestoko napala tvrdeći da zahvaljujući tim izmjenama, odnosno redefiniranju odnosa predstavničke i izvršne vlasti kod donošenja proračuna, lokalni čelnici postaju nesmjenjivi.

Ovdje saborsku raspravu možete pratiti uživo!

'Lex faraon', 'lex šerif' odnosno 'lex šerif Bandić', neke su od kvalifikacija koje je na račun zakona izrekla oporba, ministar uprave Lovro Kuščević te je tvrdnje odbacio te ponovio kako izmjene trebaju pridonijeti većoj političkoj stabilnosti i boljoj suradnji predstavničkog i izvršnog tijela te boljem neposrednom odlučivanju građana.

Između dvaju čitanja, u zakonu su se 'dogodile' određene promjene, a najvažnija je da referendum za opoziv načelnika, gradonačelnika i župana sada može predložiti i dvije trećine vijećnika. Do sada se to moglo učiniti samo na zahtjev 20 posto birača.

Vlada je odustala od određivanja vijećničkih naknada i ostavila predstavničkim tijelima da sama to reguliraju. Propisala je i da čelnik tijela, koji je ponovno izabran nakon prijevremenih izbora, mora predložiti novi proračun u roku od 45 dana od dana izbora, a predstavničko tijelo ga mora prihvatiti u roku od idućih 45 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:33