U TIJEKU ISTRAGA RAVNATELJSTVA

HOĆE LI NAČELNIK SPLITSKE POLICIJE MORATI PODNIJETI OSTAVKU? Njegov 18-godišnji sin pijan je razbio službeni policijski auto...

 
Slobodan Marendić
 Ante Cizmic / CROPIX

Sudbina načelnika PU splitsko-dalmatinske Slobodana Marendića, čiji je 18-godišnji sin uzeo i razbio službeni policijski automobil vozeći ga sa 1,7 promila alkohola u krvi, ovisi to tome, doznajemo iz policijskih izvora, je li njegov sin i prije koristio to vozilo.

Naime, nakon što su u javnosti objavljeni detalji o prometnoj nesreći načelnikova sina, Ravnateljstvo policije uputilo je poseban tim da se istraži cijeli slučaj i utvrde činjenice koje su prethodile nesreći, ali i kako je policija reagirala u tom slučaju. Prema trenutačno dostupnim podacima, 18-godišnjaka, gotovo je sigurno, čeka kaznena prijava za “neovlaštenu uporabu tuđeg motornog vozila radi privremene uporabe”, a hoće li načelnik Marendić morati podnijeti ostavku, ovisi o tome je ovo bio prvi put da je njegov sin koristio službeni auto.

Poseban tretman?

Iz policijskih krugova ističu kako činjenica da je načelnik sina, nakon što mu je u utorak u tri sata u noći izmjereno 1,7 promila alkohola u krvi, odvezao kući umjesto na otrežnjenje u jedinicu za zadržavanje ne predstavlja kršenje procedure s obzirom na članak 137. Prekršajnog zakona.

- Granica od 1,5 promila alkohola u krvi nije jedini kriterij po kojem bi se prekršitelja moglo odvesti u policijske prostorije na otrežnjenje jer se u zakonu ne navodi da se to mora. Odredba zbog alkohola nije obligatorna. Osobe koje su za volanom uhvaćene pod utjecajem nekog opojnog sredstva, bilo alkohola, bilo droge, odvoze se u službene policijske prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva u trajanju od 12 sati ako su se tijekom inicijalnog postupanja nakon što su uhvaćene u prekršaju protupravno ponašale. Točnije, ako je vozač odbio alkotestiranje, ako je bio agresivan ili ako po njega, kad uputi poziv nekom članu obitelji ili prijateljima, nitko ne može doći, odvodi ga se na otrežnjenje - objašnjava nam naš izvor, dodajući pritom da se procedura prekršajnog postupka nastavlja redovnim putem kao i kod svih ostalih građana koji se nađu u toj situaciji. Međutim, sama činjenica da je vozio policijski automobil, u koji nije smio ući čak ni kao putnik iako ga je njegov otac zadužio za korištenje 24 sata dnevno, upravo je ono zbog čega će se Marendić mlađi suočiti s prvom kaznenom prijavom u životu.

On je počinio kazneno djelo neovlaštene uporabe tuđeg motornog vozila radi privremene uporabe i upravo je zbog toga pod lupom kriminalista, koji bi već danas trebali dati pisani izvještaj o svojoj istrazi. U slučaju da se načelnikovu sinu i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu do tri godine zatvora, no upućeni u problematiku iz pravosudnih krugova kažu da bi Marendićev sin mogao proći s uvjetnom kaznom jer mu je ovo prvi prijestup, ali i zato što je mlađi punoljetnik.

Zbog činjenice da je ključ službenog MUP-ova automobila načelnik ostavio na vidljivom mjestu, kao i da je sin, iako je mogao koristiti obiteljski auto, odlučio posuditi očev službeni, čelni čovjek splitske policije doslovno je na mukama jer mora dokazati da se njegov sin nikada prije nije služio policijskim vozilom.

Anketa među susjedima

Ne bi li razjasnili sve okolnosti i činjenično utvrdili pravo stanje, poseban tim Ravnateljstva policije intenzivno provodi razgovore sa svima iz njegove okoline, pa i sa susjedima. Neki su nam od njih i potvrdili da se policija raspitivala jesu li vidjeli “Marendićeva malog za volanom Forda”. Na osnovi onoga što utvrde, odlučit će se o daljnjim koracima protiv načelnika.

- Jedna od temeljnih zadaća policije je zaštita imovine, a kad policajac, k tome još i policijski dužnosnik, nije u stanju čuvati imovinu koja mu je povjerena, treba li išta više reći? No, činjenica je da je otac odveo sina kući i postignuta je temeljna svrha - da ga se onemogući u daljnjem činjenju prekršaja pod utjecajem alkohola - smatra odvjetnik Luka Lenić, bivši načelnik zagrebačke postaje Prometne policije. Dodaje pritom da načelnik, “prema svemu vidljivom, ni na koji način nije post festum utjecao na svoje podređene da zaštite njegova sina jer alkoholiziranost nije sakrivena”.

O tome je li Marendić trebao ponuditi svoj mandat na raspolaganje ravnatelju policije i ministru, mišljenja su podijeljena. Lenić podsjeća i da je bilo slučajeva puno težih kaznenih djela sinova načelnika koji nisu odstupili s dužnosti niti su ih ministar i ravnatelj suspendirali. Ipak, neki su i za puno benignije slučajeve kažnjeni, poput zapovjednika specijalaca koji je službena vozila i rotirke koristio za vjenčanje kćeri iako je to prethodno najavio svojim nadređenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:47