PREMIJER NA ISKUŠENJU

HOĆE LI PLENKOVIĆEVA VLADA POPUSTITI ZAHTJEVIMA OPORBE? Sve više nesuglasica u HDZ-u, dio članova podržava ideju SDP-a

 
Miro Kovač i Andrej Plenković
 Hanza Media

- Ne treba se bojati osnivanja saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru - komentirao je za Jutarnji list još jedan sugovornik iz vrha HDZ-a nakon što je Miro Kovač jučer u medijima izjavio da “ne vidi razloga zašto HDZ ne bi pristao na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva”.

Naš drugi sugovornik, također iz stranačkog vrha, isto pojašnjava da nikad nije ni rečeno da je HDZ apsolutno protiv istražnog povjerenstva.

Procjena tajminga

- Pitanje je uvijek bilo samo kada. Nikad nije bilo riječi o tome da smo definitivno protiv povjerenstva, samo kada ići s tim, jer ako DORH pokreće istragu onda povjerenstvo nema smisla, a dosad je stalno bilo nekih neslužbenih naznaka da bi ta priča mogla ići u smjeru DORH-a. Ni Miro Kovač ne izlazi iz tih okvira, jer i rasprava na Klubu HDZ-a prije ljetne stanke išla je u tom smjeru: nismo bili protiv, nego da treba procijeniti tajming - kaže nam sugovornik iz vrha stranke. U HDZ-u nisu svi, čini se, na tragu stava premijera Andreja Plenkovića i njegovih najbližih suradnika koji ponavljaju da je povjerenstvo za Agrokor nepotrebno i da bi ometalo istragu, a na čijem osnivanju inzistira oporbeni SDP.

- Sumnjam da bi netko sada u Agrokoru radio nešto upitno. Na prvi pogled mi se čini da osnivanje povjerenstva o Agrokoru ne bi moglo štetiti. U startu sam pozitivan prema takvim inicijativama, no nezgodno bi bilo kad bi to u konačnici donijelo više štete nego koristi. Jer u pitanju je država, i zato, koliko god mislim da bi trebalo sve biti transparentno, isto tako treba paziti da to ne ode u krivom smjeru - dodaje naš sugovornik koji ističe da je cijela priča s Agrokorom izuzetno slojevita, pa da bi bilo neozbiljno izlijetati s bilo kakvim inicijativama bez dubljeg poznavanja situacije.

- Nije baš jasno čime bi se to povjerenstvo konkretno bavilo u Agrokoru, što bi oni istraživali i u kojem bi to smjeru išlo - kaže naš sugovornik s početka priče. Saborski zastupnik Miro Kovač jučer je u Večernjem listu na tu temu izjavio: - Nitko se ničega ne boji, to su naklapanja. Poštujući, naravno, stranački dogovor, osobno ne vidim razloga zašto HDZ ne bi pristao na osnivanje saborskog istražnog povjerenstva. Pa imali smo već saborska istražna povjerenstva, primjerice o privatizaciji Ine...

Poruke ministrice Dalić

Naši sugovornici iz HDZ-a objave Ivice Todorića uglavnom komentiraju u stilu: “iracionalne su”, “to su mu sastavili odvjetnici”, “želi se prikazati kao politička žrtva”...

- Dobro mu je ministrica Dalić poručila da je još vlasnik, pa da ako ima novac za isplatu vjerovnika, neka slobodno dođe i preuzme kompaniju - komentira naš sugovornik iz HDZ-a. No, naš izvor blizak premijeru Plenkoviću objašnjava da predsjednik Vlade zazire od povjerenstva jer smatra da bi se ono svelo na političke obračune.

- Na tom slučaju radi 150 ljudi iz USKOK-a, DORH-a, krim policije i njihova istraga je već daleko odmakla. Povjerenstvo bi se pretvorilo u politička prepucavanja - komentira naš izvor koji smatra da su Todorićeve objave preventivna reakcija na revizijska izvješća koja će, pretpostavlja se, biti loša.

- Objave su preventivna obrana pripremljena u ‘kuhinji’ njegovih odvjetnika i medijskih savjetnika. Njegova obrana me sve više podsjeća na onu Ive Sanadera, a i ista imena se pojavljuju u njegovoj blizini, odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, PR strateg Ratko Maček - komentira naš sugovornik. Podsjetimo da je početkom travnja ove godine Todorić u priopćenju uoči aktivacije zakona lex Agrokor napisao: - Četrdeset godina sebe uložio sam u izgradnju cijele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi.

Njegove objave danas potpuno su druga priča, a u jučerašnjem postu odlučio je ‘pakirati’ i nekadašnjem zaposleniku Agrokora, današnjem ministru financija Zdravku Mariću, koji jučer to nije želio komentirati.

“Hvala za čokoladice”

“Premijera Plenkovića upoznao sam na sastanku 26. veljače 2017. godine, kojem su nazočili Martina Dalić, Božo Petrov, Zdravko Marić i Ivan Crnjac. Do sastanka je došlo nakon višetjednog inzistiranja Bože Petrova, s kojim se nisam želio naći nasamo, pa sam predložio zajednički sastanak. Na sastanku nije donijet nikakav zaključak, a bilo mi je neobično što me primaju u tajnosti, pod okriljem noći. Pet dana kasnije, Zdravko Marić dolazi k meni u Agrokor, kako je rekao, u ime premijera. Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku. Ključno: u prezentaciji Vladi 20. srpnja Martina Dalić kaže da su tada, 3. ožujka, ‘ubrzali rad na izradi lex Agrokora’. Znači, pet dana nakon što prvi put vidim premijera, oni ‘ubrzavaju rad’. Od kada onda rade na lex Agrokoru?”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:01