VRIJEME U DRUGOM DIJELU PROSINCA

HOĆEMO LI NAPOKON IMATI BIJELI BOŽIĆ I NOVU GODINU? Nove dugoročne prognoze otkrivaju hoće li u Hrvatskoj pasti veće količine snijega do kraja godine

 Danijel Soldo / HANZA MEDIA

Lanjski je prosinac u Hrvatskoj ostao je upamćen po rijetko viđenoj suši. U gotovo nijednom dijelu zemlje nije bilo oborina, što je izrazito atipično za prvi mjesec klimatološke zime. A čini se da je i ovogodišnji prosinac odlučio krenuti stopama svoga prethodnika pa nas ciklone, a s njima i oborine, zaobilaze u širokom luku, piše Crometeo.

I do kraja aktualnog tjedna pratit će nas većinom stabilno ranozimsko vrijeme uz hladna jutra, ali i relativno ugodne dane.

Sutra se tako očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a na Jadranu pretežno ili djelomice sunčano. Još oblačnije će biti u noći kada ponajprije na istoku može biti slabih oborina na granici kiše i snijega koje će se smrzavati na tlu. Vjetar slab, a na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura. Najniža jutarnja temperatura između -5 i 0,na Jadranu od 3 do 8, a najviša dnevna između 2 i 6, na Jadranu od 10 do 14 °C.

Dani vikenda u unutrašnjosti nam donose suho i stabilno zimsko vrijeme. Ujutro je moguća magla ili niska naoblaka koja se ponegdje može i duže zadržati. Tijekom dana u većini krajeva će biti i sunca. Vjetar većinom slab. Bit će hladno uz jutarnju temperaturu od -9 do -3°C, a najvišu dnevnu između -2 i 3 Celzijeva stupnja. na Jadranu će pak biti puno toplije: najviša dnevna temperatura za vikend će iznositi od 7 do 13 stupnjeva.

Razvoj vremenske situacije u nadolazećem tjednu još nije siguran. Prema nekim prognostičkim modelima, postoji mogućnost da uz hladno vrijeme dođu i neke oborine tako da zasad ostaje otvorena mogućnost i za pahulje u nekim dijelovima Hrvatske, piše Crometeo koji bi u petak trebao procijeniti kakvo će vrijeme biti za Badnjak i Božić.

DHMZ

No na Accuweatheru već je objavljena dugoročna prognoza koja pokazuje kako za Badnjak i Božić ponovno neće biti snijega. Jutarnja temperatura će biti oko nule, a prosječna dnevna oko 4°C. Međutim, malo snijega moglo bi pasti 22. prosinca, ali i na Staru i Novu godinu kada će se i dnevne temperature kretati oko nule. Ipak, intenzivnijih oborina nema na vidiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:00