VAŽNO PITANJE

HOĆEMO LI SE SMJETI OVOG LJETA KUPATI I JE LI SOCIJANA DISTANCA OBVEZNA I U MORU Zadarski epidemiolog: 'Važnije je što se događa na obali'

    AUTOR:
    • Zadarski.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 08.04.2020. u 23:04

Zadar, 200320.
Prvi dan proljeca i ugodnih 18 stupnjeva u zraku ovaj muskarac iskoristio je za kupanje u moru na plazi Jadran kod Marexa. Temperatura mora iznosi 13 ipo stupnjeva.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Miskovic / CROPIX

Turistička sezona je na pragu, ali turističkog prometa gotovo da nema, a neizvjesno je kada će se pokrenuti, obzirom na borbu protiv epidemije koronavirusa.

Prerano je prognozirati kada će biti ublažene ili posve ukinute restrikcije vezano za putovanja između gradova, ali i država, no mnogi građani vjeruju da će ovo ljeto ipak provesti na Jadranu, a stanovnici priobalnih gradova i ranije. Naravno, u skladu s financijskim mogućnostima.

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije bilo je pitanja o sigurnosti kupanja na moru.

Na pitanje može li se koronavirus prenositi preko komaraca kojih je u posljednje vrijeme sve više, te pitanje sigurnosti kupanja u moru u vrijeme koronavirusa, odgovorio je voditelj službe za epidemiologiju Alan Medić, piše Zadarski.hr.

-  Koliko mi je za sada dostupno iz literature, komarci ne mogu biti prijenosnici virusa. COVID-19 je ipak respiratorna infekcija. Što se tiče kupanja u moru, vjerujem da ćemo se moći kupati ako epidemija bude i dalje pod kontrolom, ali s istim onim socijalnim mjerama. Važnije je ono što se događa na obali, a ne ono što se događa u moru, kazao je Alan Medić.

Izdvajamo