AFERE U VLADI

'HOĆETE LI ODGOVORITI NA NEKO PITANJE UOPĆE?' Plenkovića pokušali izrešetati pitanjima o Brkiću i Žalac, ali njegovi odgovori nisu oduševili okupljene

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 13:14

Hanza Media

 

Novinari su upitali premijera Andreja Plenkovića o aferama u koje su umiješani potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, no on nije bio raspoložen za komentiranje tih slučajeva i konkretne odgovore na pitanja.

Podsjetimo, potpredsjednika Hrvatskoga sabora Milijana Brkića, njegova brata, poduzetnika Josipa Brkića, Brkićeva kuma i bivšega vozača ministra Tomislava Tolušića, Blaža Curića, te informatičara Franju Vargu Policijski nacionalni USKOK (PNUSKOK) u sklopu kriminalističkoga istraživanja tereti za djelo nedozvoljenoga presretanja računalnih podataka, navodno počinjeno još 2015. godine.

Na pitanje je li se u međuvremenu čuo s Milijanom Brkićem, Plenković je odgovorio da 'nema nikakvih dodatnih informacija' te da se s Brkićem nije čuo zbog nedostatka vremena i užurbanog tempa i današnjeg rasporeda, javlja N1.

Na pitanje je li od Brkića tražio da njemu objasni situaciju, Plenković kaže: 'Sve sam vam odgovorio jučer'.

 

Odgovorio je da se nije prepoznao u SMS-u Milijana Brkića u kojem kaže da pojedinci opstruiraju i koriste institucije, a na pitanje kako to da drugi čovjek HDZ-a i potpredsjednik Sabora optužuje državne institucije, Plenkoviž na N1 kaže: 'Pitajte njega'.

Dodao je da policija u slučaju Brkić radi neovisno, bez pritisaka politike, a na pitanje o njegovom odnosu s Brkićem i je li on za njega politički mrtva, Plenković kaže:

'Ne vidim zašto bi na taj način trebao o njemu govoriti u ovoj fazi u kojoj ja, a kao ni vi, nemate pojma što se zbiva s istraživanjem.'

Novinari su ga upitali i o slučaju ministrice Gabrijele Žalac.

Nakon otvaranja istrage protiv ministrice zbog prometne nesreće koju je izazvala, Plenković kaže da ni u tom slučaju nema ničeg novog u odnosu na informacije koje je znao ranije. Upitan hoće li ministrica ostati na svojoj poziciji i ako se protiv nje digne optužnica, premijer kaže da je to sve hipotetski.

'Strašno puno hipotetike. Ministrica radi svoj posao i vidite novce koje je osigurala za projekt.'

Novinari su ga još jednom upitali nije li neobično da se nije čuo sa svojim zamjenikom Milijanom Brkićem koji je sada i osumnjičen, no Plenković i dalje nije bio raspoložen za konkretan odgovor pa je samo ponovio da je sve već odgovorio.

Hoćete li odgovoriti na koje pitanje, uopće, pitali su ga novinari.

'Već sam vam odgovorio. Vidimo se u Kostajnici', zaključio je premijer.

Izdvajamo