NESLAGANJE

Horvat: Planiramo smanjenje frekvencijskih naknada za 50 posto; Majetić: Treba 75 posto!

Darko Horvat
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat u ponedjeljak je "na 5G Danu HAKOM-a" izvijestio da se planira smanjenje frekvencijskih naknada za operatore za 50 posto, uz uvjet da investiraju iznos za koji ih se oslobodi, no glavni direktor HUP-a Davor Majetić smatra da to nije dovoljno i da smanjenje treba biti 75 posto.

Iako su se od ministra Horvata i Majetića ispred HUP-a (Hrvatske udruge poslodavaca) čule takvi različiti stavovi o smanjenju naknada za radiofrekvencijski spektar, za koje je Majetić kazao i da su za oko 300 posto više nego u nekim zemljama EU-a, ipak su se obojica, kao i ostali panelisti i sudionici drugog HAKOM-ovog 5G Dana složili u ocjeni da je ta tehnologija velika prilika za Hrvatsku, razvoj njenog gospodarstva, posebice industrije 4.0, i koju ne bi smjela propustiti.

Obraćajući se pred oko 200 sudionika na tom skupu, među kojima su bili i predsjednici uprava svih telekoma u Hrvatskoj te brojnih uspješnih startupuva i raznih državnih institucija, ministar Horvat je najavio da njegovo ministarstvo do kraja ove godine planira izraditi strateški dokument "Digitalizacija gospodarstva", kao i da neka druga ministarstva rade na strateškom dokumentu "Digitalizacija lokane i centralne države".

"Ako to isporučimo i ako se u oba dokumenta pokažu isti ili slični ciljevi 2020., a pogotovo 2021., to u novom finanacijskom razdoblju može biti dobar početak za 5G. Svjesni smo toga da, želimo li investicije u tu tehnologiju, moramo učiniti pravi iskorak i stvoriti pretpostavke za investitore. Stoga razmišljamo i o smanjenju frekvencijskih naknada, što bi operatorima oslobodilo dodatni investicijski potencijal za 5G, koji bi i hrvatsko gospodarstvo dovelo u ravnopravniju tržišnu utakmicu s Europom", poručio je Horvat.

On je na marginama skupa razgovarao i s predstavnicima odnosno predsjednicima uprava sva tri telekoma u Hrvatskoj (HT, A1 i Tele2 Hrvatska).

Na skupu je još istaknuo da je za razvoj 5G-a u Hrvatskoj potreban sinergijski učinak na svim razinama u zemlji, a ne da, kako je kazao, "neki lokalni čelnik kaže da je država korumpirana, a država na njegovom području napravi poduzetnički centar".

Smatra i da je Hrvatskoj potrebno više otvoriti gospodarsku perspektivu te u idućih nekoliko godina za redom imati minimalno gospodarski rast od 5 posto, što bi omogućilo ne samo razvoj 5G kao pete tehnološke generacije nego i ukupno gospodarstva i društva.

Majetić: 50 posto nedovoljno, treba minimalno 75 posto

Ocijenivši 5G tehnološkom platformom koja će u idućih deset godina definirati svijet i poslovanje, Davor Majetić je naglasio da uz to idu i inovacije koja će stvarati čuda u gospodarstvu, te da je uz ostalo zato važno smanjiti frekvencijske naknade i mijenjati poduzetnički i ukupno mentalitet u Hrvatskoj.

"Smanjenje od 50 posto za frekvencije nije dovoljno, 75 posto bi bio minimalno potrebno, a moramo imati i usklađene planove i državne i lokalne, od prostornog planiranja do drugih. To je sada teško, jer dobro znamo koliko samo 'borbe' ima u svakoj sredini zbog postavljanja baznih stanica, a bez toga nema ni 5G-a. O tome ne bi trebalo puno pregovarati nego početi raditi, svi zajedno i s ozbiljnim planovima krenuti u privlačenje investicija", poručio je Majetić, smatrajući i da će ta 'digitalna revolucija' biti prilika i za demografiju Hrvatske jer će omogućiti mladima i drugim inovativnim tvrtkama i pojedincima da i iz Hrvatske rade u jednakim uvjetima kao od bilo kuda u svijetu.

Predsjednik Vijeća HAKOM-a Tonko Obuljen na skupu je istaknuo i da uvođenje 5G-a u Hrvatskoj dijelom ovisi i o susjednim zemljama i njihovima aktivnostima u tom području, inače će dolaziti do inteferencije odnosno ometanja frekvencija, no dodao je i da dobro surađuju s regulatorima u tim zemljama.

"U Hrvatskoj, koja je mala i geokonfiguracijom pomalo ''nezgodna', troškovi za uvođenje 5G-a neće biti ništa maniji nego u nekim većim i bogatijim zemljama, ali svakako bi trebalo pogodovati tim investicijama, ma kako se ta riječ činila neadekvatna, jer će to vjerujemo i zadržati i mlade i inovativne ljude u zemlji", poručio je Obuljen,

Osim njih na 5G Danu govorili su i predstavnici startupova, poput Alberta Gajšaka, koji proizvodi igrače konzole, te Rimac automobila, zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, FER-a i drugih o umjetnoj inteligenciji i povezanim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:40