OSUĐEN ZBOG SMRTONOSNE NESREĆE

HORVATINČIĆ ĆE U SRIJEDU DOZNATI KADA SE MORA JAVITI U REMETINEC Iako će dobiti točan datum, teško da će baš tada i otići u zatvor, evo i zašto

Tomislav Horvatinčić
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Poduzetnik Tomislav Horvatinčić (71) u srijedu će dobiti termin kada se treba javiti na izdržavanje zatvorske kazne za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Francesco i Marinelda Patella Salpietro.

Kako neslužbeno doznajemo, Horvatinčić je u srijedu pozvan na ročište na zagrebačkome Županijskome sudu kako bi mu se uručio poziv za izdržavanje kazne od 4 godine i 10 mjeseci zatvora na koju ga je osudio Općinski sud u Šibeniku, a prema dosadašnjoj sudskoj praksi, rok koji sudac izvršenja u srijedu može dati Horvatinčiću da se javi u Remetinec je između 14 i 21 dana.

Dakle, kada ne bi bilo ikakve odgode, Horvatinčić bi se u Odjel za dijagnostiku zagrebačkoga zatvora trebao javiti najkasnije do 21. veljače ove godine. Naravno, to se u praksi rijetko događa. Naime, nakon što mu se u srijedu uruči Rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, Horvatinčić i njegovi branitelji imaju rok od tri radna dana za podnošenje molbe za odgodu izdržavanja kazne. Pitanje koje ostaje u zraku, a na koje se naslućuje odgovor, je hoće li Horvatinčić tražiti odgodu izvršenja kazne.

- Na to ćemo se u srijedu očitivati kod suca za izvršenje. Ne bi bilo korektno reći novinarima prije nego sucu, rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru Horvatinčić.

Više sreće nismo imali niti s njegovim odvjetnicima: Veljko Miljević i Branko Baica rekli su nam da više ne zastupaju Horvatinčića jer je postupak izvršavanja kazne zatvora zaseban postupak, dok su ga oni zastupali samo u kaznenom postupku. Kako smo uspjeli doznati, Horvatinčić je nedavno za potrebe postupka oko izdržavanja kazne angažirao novog/staroga odvjetnika Velimira Došena, no niti Došen nam nije želio reći hoće li tražiti odgodu, već nam je samo potvrdio kako ga je Horvatinčić angažirao.

No, prilično je izvjesno da će Horvatinčić zbog svojih zdravstvenih razloga tražiti odgodu upućivanja u zatvor. Naime, teško zdravstveno stanje su mu sudovi već ocijenili kao olakotnu okolnost kod odmjeravanja kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:00