TRAJNO NESPOSOBAN

Horvatinčić više ne smije voziti ni automobil ni jahtu

 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

Tomislav Horvatinčić, prema ocjeni liječnika trajno nesposoban za upravljanje motornim vozilima, u srijedu je u policijskoj postaji u Samoboru predao svoju vozačku dozvolu.

Naime, nakon što je na suđenju za smrt talijanskog bračnog para nepravomoćno oslobođen zahvaljujući tzv. sinkopi, MUP je zatražio mišljenje Horvatinčićeva liječnika opće prakse da u roku od 15 dana obavi izvanredni liječnički pregled. Taj je rok istjecao u petak, ali je Horvatinčić i prije toga obavio izvanredni liječnički pregled te predao dozvolu u policijsku postaju po mjestu prebivališta.

Horvatinčić je pregled mogao obaviti u Domu zdravlja MUP-a u Šarengradskoj ili u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi medicine rada ovlaštenoj za izvanredne liječničke preglede, pa i nekoj privatnoj poliklinici.

Suprotna mišljenja

Iako je njegov liječnik priznao da kod Horvatinčića doista postoje promjene zdravstvenog stanja, taj isti liječnik pritom smatra da ne postoje zdravstveni razlozi zbog kojih bi se poduzetnik morao podvrgnuti izvanrednom nadzornom pregledu. Unatoč tome, nadležna policijska postaja uputila je 22. studenoga poduzetnika na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled.

U roku od 15 dana od primitka zaključka o naloženom liječničkom pregledu Horvatinčić je bio dužan u postaju dostaviti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima. Prema ocjeni liječnika medicine rada, gdje se i provode liječnički pregledi, Horvatinčić je trajno nesposoban za upravljanje motornim vozilom i morat će se u Range Roveru, koji obično koristi, voziti kao suvozač. Stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu nam da se zbog sinkope, pogotovo ako se ona nije manifestirala u više navrata, a u Horvatinčićevu slučaju - barem prema onome što je poznato - nije bilo naznaka da se ponavljala, izdaje rješenje o privremenoj nesposobnosti u pravilu od šest mjeseci, nakon čega se radi kompletna neurološka obrada.

Prijelomni trenutak

Ipak, ako su Horvatinčić ili njegova partnerica rekli da se to ponavlja i ako to proizlazi iz nekih nalaza koji bi upućivali da se sinkopa ponavljala ili bi se mogla ponavljati, može mu se izdati rješenje o trajnoj nesposobnosti za vožnju. Jer, primjerice, nisu rijetki slučajevi da i dijabetičari koji su na inzulinu voze kao profesionalni vozači. Sumnja u postojanje sinkope, odnosno da je to bio samo vješt izgovor obrane ne bi li sutkinja Maja Šupe presudila Horvatinčiću u korist, bacila je mrlju na cijelo suđenje jer je u zraku ostala visjeti činjenica da je na dan pomorske nesreće Horvatinčić na komadu papira nacrtao detaljnu skicu sudara, što bi bilo neizvedivo da je doživio sinkopu.

Neurološki nalaz

Na suđenju je neurologinja Vesna Šerić, na temelju Horvatinčićeve medicinske dokumentacije iz koje je vidljivo da ima poremećaje vratne kralježnice (dijagnosticirano 1998.) i suženje cerebralne arterije (dijagnosticirano 2011.), ustvrdila da je bilo moguće da je kod njega u trenutku nesreće došlo do gubitka svijesti, ali to nije mogla sa sigurnošću potvrditi pravdajući se da na poduzetnikovu brodu u vrijeme nesreće nije bila.

Podsjetimo, sutkinja Šupe nepravomoćno je odlučila Horvatinčića osloboditi krivnje za smrt talijanskoga bračnog para Salpietro, čija su rastrgana i unakažena tijela plutala primoštenskim akvatorijem u kolovozu 2011. godine. Rezime presude bio je kratak: “Sudsko vijeće nije sigurno i nedvojbeno utvrdilo da je optuženi Horvatinčić počinio kazneno djelo neizravnom namjerom niti iz nehaja. Ujedno, Vijeće je prihvatilo i obranu da je optuženi doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, uslijed čega je i izostala njegova reakcija pri upravljanju jahtom, u zadnjoj fazi mimoilaženja s talijanskom jedrilicom”.

Osim vozačke, dozvola za upravljanje plovilima također mu je nevažeća.

Na temelju rješenja Općinskog suda u Šibeniku, Horvatinčiću je za vrijeme trajanja sudskog postupka privremeno oduzeta svjedodžba za osposobljenost za zapovjednika jahte B kategorije koja je u međuvremenu istekla i nije ju obnavljao. U slučaju da je poželi obnoviti, Lučkoj kapetaniji morat će donijeti novu svjedodžbu o zdravstvenoj sposobnosti za člana posade, a u Pravilniku o utvrđivanju uvjeta zdravstvene sposobnosti navedeno je što može biti zapreka da produljenje dozvole.

MUP do travnja 2016. nije vodio evidenciju kojom bi se pratili razlozi oduzimanja vozačke dozvole, a kojem prethode privremena, trajna ili djelomična nesposobnost. Ako je, pak, suditi prema MUP-ovim statistikama u posljednjih 19 mjeseci, prošle je godine bez vozačke zbog različitih zdravstvenih nesposobnosti ostalo 947, a ove godine 1048 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:00